Karel III. v bundestagu: Ruska invazija na Ukrajino ogroža varnost Evrope

0

Varnost Evrope je zaradi ruske invazije na Ukrajino ogrožena, je danes v nagovoru bundestaga med tridnevnim obiskom v Nemčiji dejal britanski kralj Karel III. in pohvalil nemško pomoč Ukrajini. Po njegovih besedah sta Nemčija in Velika Britanija prevzeli pomembno vodilno vlogo pri podpiranju Kijeva, poročajo tuje tiskovne agencije.

“V Evropo se je vrnila vojna nadloga, agresivna vojna proti Ukrajini je prinesla nepredstavljivo trpljenje toliko nedolžnim ljudem,” je dejal britanski monarh. “Varnost Evrope in naše demokratične vrednote so ogrožene. Toda svet ni ostal neodziven (…) pogum lahko črpamo iz naše enotnosti,” je dodal in pohvalil pomoč, ki jo je Ukrajini doslej namenila Nemčija.

“Odločitev Nemčije, da Ukrajini zagotovi tako obsežno vojaško podporo, je izjemno pogumna, pomembna in dobrodošla,” je nadaljeval in ocenil, da sta Nemčija in Velika Britanija pri podpori Kijeva prevzeli “pomembno vodilno vlogo”. Po njegovih besedah sta se namreč obe državi odločno odzvali na rusko agresijo in sprejeli odločitve, ki so bile v preteklosti morda nepredstavljive.

Nagovor v budestagu, ki ga je Karel III. večinoma izvedel v nemščini, je osrednji dogodek današnjega, drugega dne njegovega obiska v Nemčiji. Karla III. in kraljico soprogo Camillo so v bundestagu med drugim spremljali nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, kancler Olaf Scholz, predsednica bundestaga Bärbel Bas, predsednik bundesrata Peter Tschentscher in predsednik zveznega ustavnega sodišča Stephan Harbarth.

Bas je pohvalila trdnost britansko-nemških odnosov in dodala, da to velja tudi po odločitvi Londona, da izstopi iz EU. “Velika Britanija in Nemčija sta in bosta ostali tesni zaveznici in zaupanja vredni partnerici,” je dejala in izrazila hvaležnost za “nepogrešljiv in velik prispevek” Velike Britanije k osvoboditvi Evrope izpod nacionalsocializma in prijateljstvu z Nemčijo po drugi svetovni vojni.

Britanski kraljevi par je v Berlin prispel v sredo, potem ko je bil njun obisk v Franciji pred tem preložen zaradi tamkajšnjih obsežnih protestov proti pokojninski reformi. Steinmeier je prvi državniški obisk britanskega kralja v tujini, ki velja za poskus ponovne vzpostavitve odnosov Velike Britanije z državami EU po brexitu, označil za “pomembno evropsko gesto”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen