Indeksi na newyorških borzah pred odločitvijo Feda pri izhodišču

0

Indeksi na newyorških borzah se v uvodu današnjega trgovanja gibljejo okoli izhodišča. Vlagatelji nestrpno čakajo na konec zasedanja odbora za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve. Analitiki pričakujejo, da bo banka tudi na tokratnem zasedanju ključno obrestno mero dvignila za 0,25 odstotne točke.

Indeks Dow Jones je bil v prve pol ure trgovanja 0,04 odstotka pod izhodiščem, širši indeks S&P 500 pa je beležil 0,03-odstotni padec. Tehnološki indeks Nasdaq je bil medtem 0,07 odstotka pod izhodiščem.

Odbor za odprti trg ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj posojajo denar, zvišuje že od marca lani. Trenutno je na ravni od 4,50 do 4,75 odstotka. Od junija do vključno novembra so jo centralni bankirji zviševali po 0,75 odstotne točke, decembra so tempo zviševanja upočasnili na 0,50 odstotne točke, 1. februarja letos pa na 0,25 odstotne točke. Analitiki pričakujejo, da bo takšen tudi tokratni dvig.

Osrednji indeksi na evropskih borzah se gibljejo nad gladino. Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil okoli 15. ure 0,32 odstotka nad izhodiščem, pariški CAC 40 pa je pridobival 0,22 odstotka. Frankfurtski DAX je beležil 0,39-odstotno rast, londonski FTSE 100 pa 0,10-odstotno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen