Igralka Lindsay Lohan med obtoženimi zaradi oglaševanja kriptovalut

0

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je v sredo obtožila osem znanih osebnosti, med njimi igralko Lindsay Lohan in boksarja Jakea Paula, zaradi promocije kriptovalut v družbenih medijih brez razkritja, da so bili za to plačani.

Lohan in Paul sta se brez priznanja krivde strinjala, da bosta plačala 40.670 oziroma 101.887 dolarjev kazni. S poravnavo so se strinjali tudi igralka iz pornografskih filmov Michele Mason, znana tudi kot Kendra Lust, raper Lil Yachty ter pevca Ne-Yo in Akon.

Obtožena sta še glasbenik Soulja Boy in pevec Aliaune Thiam.

Obtožnice so del pregona podjetnika Justina Suna zaradi trženja kriptožetonov tronix in bittorrent brez registracije pri pristojnih organih in zaradi manipuliranja s trgovanjem s kriptovalutami na njegovi platformi.

SEC je po spektakularnem propadu vodilne družbe v panogi kriptovalut FTX konec lanskega leta okrepil preiskave in ukrepe na tem področju.

SEC trdi, da si je Sun prizadeval povečati vrednost tronixa z umetnim ustvarjanjem videza trgovanja na sekundarnem trgu tako, da je svojim zaposlenim naročil nakup in prodajo tega sredstva.

“Ta primer ponovno dokazuje veliko tveganje, s katerim se soočajo vlagatelji, kadar se vrednostni papirji kriptoaktivnega premoženja ponujajo in prodajajo brez ustreznega razkritja,” je v izjavi dejal predsednik SEC Gary Gensler.

Sun je vlagatelje k nakupu kriptovalute nagovarjal tudi s kampanjo, v kateri je skupaj s slavnimi promotorji prikrival, da jih plačuje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen