HSE ob svetovnem dnevu vode: Voda je ena najpomembnejših strateških dobrin

0

Voda je ena najpomembnejših strateških dobrin, zato pri energetski izrabi potenciala rek ves čas upoštevamo okoljevarstvene zahteve in načela trajnostnega razvoja, je ob današnjem svetovnem dnevu vode poudaril generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne Tomaž Štokelj. Ob tem je spomnil na pomembnost pospešenega vlaganja v obnovljive vire.

Kot so sporočili iz Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), bo proizvodnja električne energije iz vode kot tudi drugih obnovljivih virov pri zelenem prehodu Slovenije igrala pomembno vlogo.

“Ena naših glavnih nalog je pospešeno vlaganje v obnovljive vire in s tem povečevanje deleža okolju prijazne električne energije, hkrati pa zmanjševanje uvozne odvisnosti,” je izpostavil Štokelj.

Hidroelektrarne na Dravi, Soči in Savi, ki sodijo pod okrilje HSE, so lani skupaj proizvedle 2560 gigavatnih ur električne energije, kar predstavlja približno polovico proizvodnega portfelja skupine in oskrbo 571.000 oziroma 66 odstotkov gospodinjskih odjemalcev. Na ravni Slovenije pa HSE proizvede več kot tretjino električne energije iz vode.

Dravske elektrarne Maribor, ki upravljajo osem velikih hidroelektrarn, pet malih hidroelektrarn in šest sončnih elektrarn skupne moči več kot 600 megavatov, po navedbah HSE letno proizvedejo povprečno 2731 gigavatnih ur električne energije in oskrbujejo približno 609.000 slovenskih gospodinjstev.

Soške elektrarne Nova Gorica, ki imajo v lasti 22 malih hidroelektrarn, pet velikih hidroelektrarn in črpalno hidroelektrarno ter manjšo sončno elektrarno skupne moči 338 megavatov, letno proizvedejo povprečno 704 gigavatnih ur električne energije, kar zadošča za oskrbo približno 157.000 gospodinjstev. Hidroelektrarne na Spodnji Savi, v katerih je HSE 49-odstotni lastnik, pa upravljajo s štirimi hidroelektrarnami skupne moči 158 megavatov in povprečne letne proizvodnje 577 gigavatnih ur električne energije, kar omogoča letno oskrbo 128.000 gospodinjstev, so sporočili iz HSE.

Glede prihodnjih načrtov na področju pridobivanja električne energije iz slovenskih rek ima skupina, kot so zapisali, “velike načrte”. Eden najpomembnejših je po njihovih pojasnilih začetek gradnje hidroelektrarn na srednji Savi. Ko bodo te vse zgrajene, bodo proizvedle dodatnih 1105 gigavatov električne energije, kar bo zadoščalo za oskrbo 246.000 gospodinjstev, so zapisali.

Kot pomembne ocenjujejo tudi priložnosti, ki se kažejo v sočasnem izkoriščanju več vrst energetskih potencialov. Ob hidroelektrarni Brežice na spodnji Savi je tako že zgrajena prva hibridna elektrarna v Sloveniji. Ta proizvaja elektriko iz vode in sonca, istočasno pa pretočna akumulacija omogoča shranjevanje viškov električne energije in deluje kot baterija. Na brežinah hidroelektrarne Zlatoličje pa stoji 2,5-megavatna sončno elektrarno, načrtovani sta tudi na brežinah hidroelektrarn Formin in Zlatoličje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen