ZDA sestrelile kitajski vohunski balon, Kitajska protestira zaradi “pretiranega odziva” ZDA

0

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je njihovo vojaško lovsko letalo sestrelilo kitajski balon, ki so ga v preteklih dneh opazili nad ZDA. Kot so pojasnili, so s tem odgovorili na “nesprejemljivo kršitev” ameriške suverenosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Da so ZDA sestrelile kitajski balon, so pred tem poročali ameriški mediji, nato je novico potrdil Pentagon.

“Danes popoldne je na ukaz predsednika Joeja Bidna ameriško lovsko letalo v ameriškem zračnem prostoru vzdolž obale Južne Karoline uspešno sestrelilo vohunski balon, ki je letel na veliki višini in je pripadal Kitajski,” je sporočil obrambni minister Lloyd Austin.

Ameriški predsednik Biden je že čestital pilotu, ki je uspešno sestrelil balon, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden je pred tem danes dejal, da bodo ZDA “poskrbele” za kitajski balon, vendar ni navedel podrobnosti, kako naj bi to storili.

Ameriška vlada je balon označila za manevrirni nadzorni balon, medtem ko je Peking trdil, da gre za civilni balon za meteorološke raziskave, ki je nenamerno vstopil v ameriški zračni prostor.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v petek po razkritju, da je domnevno vohunski balon nad ameriškim ozemljem kitajskega izvora, preložil napovedani obisk Pekinga in kasneje dejanje Kitajske označil za neodgovorno in nesprejemljivo.

Balon je letel na višini več kot 18 kilometrov, kar pomeni nad višino, na kateri običajno letijo potniška letala, ki letijo na okrog 12 kilometrov nad tlemi. Prvič naj bi ga opazili v sredo nad zvezno državo Montana, kjer ZDA med drugim hranijo medcelinske balistične rakete.

Podobne balone so Američani že lani opazili nad Havaji in drugje v Tihem oceanu.

Peking se je medtem odzval na sobotno ameriško sestrelitev kitajskega balona nad Atlantikom ter jo označil za ameriški napad na civilno zračno plovilo brez posadke. Kitajska je protestirala zaradi sestrelitve balona ter opozorila na “očitno pretiran odziv” ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Kitajska izraža močno nezadovoljstvo in protestira proti uporabi sile s strani ZDA za napad na civilno zračno plovilo brez posadke,” je v izjavi zapisalo kitajsko zunanje ministrstvo in dodalo, da si pridružuje pravico do povračilnih ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska je ZDA večkrat obvestila, da je bil balon namenjen za civilne namene in da je v zračni prostor ZDA vstopil “zaradi višje sile”, “kar je bilo povsem naključno”, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili v Pekingu.

Ameriško obrambno ministrstvo je v soboto sporočilo, da je njihovo vojaško lovsko letalo sestrelilo balon, ki so ga v preteklih dneh opazili nad ZDA. Kot so pojasnili, so s tem odgovorili na “nesprejemljivo kršitev” ameriške suverenosti.

Ameriški predsednik Joe Biden je pohvalil pilote za uspešno izvedbo zahtevne operacije. Dejal je, da je v sredo ukazal sestreliti balon “čim prej”, vendar je Pentagon želel počakati na “najvarnejši kraj za to”, da bi se izognili poškodbam na tleh ob morebitnem padcu razbitin.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v petek po razkritju, da je domnevno vohunski balon nad ameriškim ozemljem kitajskega izvora, preložil napovedani obisk Pekinga in kasneje dejanje Kitajske označil za neodgovorno in nesprejemljivo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen