V Mariboru podpisan sporazum o pridružitvi NLS k SDS, Janša: Smo resna politična sila, bili smo včeraj, smo danes in bomo jutri!

8

Predsednika SDS Janez Janša in Nove ljudske stranke (NLS) Franc Kangler sta danes v Mariboru podpisala sporazum o pridružitvi NLS k SDS. Po Janševih besedah gre za “združevanje slovenskih demokratičnih ljudskih domoljubnih sil v Slovensko demokratsko stranko”. Uradno bo stranka pridružena SDS, ko bo to potrdil še kongres NLS.

Janša je spomnil, da to ni prvi takšen primer v zgodovini SDS, ki je danes s slavnostno akademijo v Mariboru obeležila 34. obletnico ustanovitve. “Več jih je že bilo doslej in vsi so nas okrepili,” je dejal.

Po njegovih besedah se s tem predvsem krepi njihov položaj v Mariboru in okolici. “Tukaj je ta krepitev še posebej potrebna,” je dejal in spomnil, da je vlada premiera Roberta Goloba ob nastopu ukinila vladni urad za demografijo, ki je imel sedež v Mariboru, kar je pomenilo “udarec decentralizaciji države”.

Janša meni, da se morajo “politične sile, ki ne dosežejo praga za vstop v DZ, tako ali drugače povezati v skupne liste ali skupne stranke in tako okrepiti realno zastopstvo v parlamentu”.

Tudi podpredsednik stranke Aleš Hojs je ocenil, da je priključitev NLS “zelo pomembna okrepitev, še posebej zato, ker združujemo sorodne stranke, ki niso presegle volilnega praga, kar je pomembno tudi zato, da krepimo domoljubno desno sredino, oz. vse tiste, ki v naši politiki prepoznavajo vrednote”.

Na vprašanje, ali se v prihodnje obetajo še kakšne priključitve, ni neposredno odgovoril. “Zaenkrat ne bi nič napovedoval, je pa nesporno dejstvo, da kar nekaj strank po vsakih volitvah ostane zunaj parlamenta in kar nekaj takih je zelo sorodnih ali bi lahko sodelovale z nami v prihodnje,” je dejal v izjavi za medije ob robu slavnostne akademije.

“Ta politična trenja, ki so prisotna, in ta politična nestabilnost, ki je v Sloveniji iz dneva v dan hujša, nas združuje in povezuje tiste, ki nam je mar za Slovenijo, za pravno državo, za pravni red. To je eden izmed razlogov, da se povezujemo,” je razloge za pridružitev navedel Kangler.

Povedal je, da zaenkrat nima nobene funkcije v SDS, verjetno pa bo kandidiral za predsednika mestnega odbora SDS v Mariboru. Dosedanjemu predsedniku MO SDS Maribor, sicer poslancu SDS, mag. Dejanu Kalohu, mandat poteče v začetku marca, sam pa več ne bo kandidiral za to funkcijo.

Po Kanglerjevih besedah je svet stranke NLS soglašal s pridružitvijo SDS. “Nihče ni bil proti, le ena članica je bila vzdržana,” je dejal.

Pojasnil je, da bo končna odločitev padla na kongresu NLS. “Danes podpisani sporazum je temeljna podlaga, da o tem odloči kongres, ki ga bomo sklicali v 30-40 dneh in tam sprejeli odločitev. Mislim, da je večina članstva za to,” je povedal.

Po združitvi s Kanglerjevo NLS bi SDS v mariborskem mestnem svetu postala najmočnejša svetniška skupina poleg liste župana Saše Arsenoviča. Obe listi bosta tako imeli 12 glasov, Gibanje Svoboda jih ima 11.

Pridružitev je danes pred začetkom slavnostne akademije ob 34. obletnici SDS potrdil svet te stranke, v petek pa svet NLS.

Janša je v nagovoru zbranih na slavnostni akademiji povedal, da je bila SDS vedno sposobna oblikovati predloge za večjo blaginjo Slovenije. “Smo resna politična sila, bili smo včeraj, smo danes in bomo jutri,” je dejal. “V SDS je dobrodošel je vsak, ki zagovarja demokratično ureditev ter zavrača totalitarizme vseh barv,” je še povedal.

Ob tej priložnosti so podelili najvišja priznanja SDS za leto 2022. Na kongresu strankinega podmladka, Slovenske demokratske mladine, pa je bila za novo predsednico izbrana Simona Purkat, ki je nasledila Dominika Štrakla.

Št. komentarjev: 8
 1. Opazovalec pravi

  Dr…ek na dre….k

 2. Nace pravi

  Kangler dnar rabi.

 3. METULJ pravi

  Super to za obe stranki, da združita domoljubno slovensko ljudstvo! Končno bo stranka SDS pridobila nove domoljubne člane iz mariborskega konca. Naprej, Slovenci, vzemimo nazaj našo ugrabljeno državo!!

 4. samo pravi

  Zaradi kangle bodo pravi domoljubi SDS zapustili. Poglejte samo njegov rodni Duplek.

 5. Re gornjemu pravi

  Še eden, zaradi kogar bodo sds zapuščali člani! Do sedaj je bil samo Janša tisti

 6. dado pravi

  Slaba odločitev SDS! Zelo slaba!

 7. Re gornjemu pravi

  Tako se je pač odločil firer!

 8. Pubec pravi

  Resna politična sila, ki pošlje na pop tv totalnega debila Breznika, ki kvasi neumnosti, da človeku postaja slabo.S takimi nastopi sds, ZAGOTOVO ne bo pridobila glasov, še posebej pa ne z nastopi hk Breznika!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen