Tečaji na Wall Streetu začenjajo nov teden z rastjo

0

Tečaji vrednostnih papirjev na borzi na Wall Streetu se v začetku današnjega trgovanja zvišujejo. Za optimistično razpoloženje so poskrbeli statistični podatki iz ZDA, ki blažijo bojazni pred zaostrovanjem denarne politike ameriške centralne banke. Naročila trajnega blaga so se januarja zmanjšala bolj od pričakovanj.

Industrijski indeks Dow Jones se je v prvih 30 minutah trgovanja zvišal za 0,82 odstotka. Tehnološki indeks Nasdaq je trenutno na 1,15 odstotka višji ravni kot v petek.

Prejšnji teden sta oba indeksa zaradi podatka o nepričakovano visoki stopnji inflacije, ki povečuje bojazni vlagateljev pred dodatnim zviševanjem obrestnih mer, končala s padcem za enega oz. 1,7 odstotka.

Indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 je doslej porasel za 0,95 odstotka.

Delnice proizvajalca električnih avtomobilov Tesla so se podražile že za več kot štiri odstotke, potem ko so iz podjetja prek družbenih omrežij sporočili, da v svoji tovarni v bližini Berlina izdelajo 4000 avtomobilov na teden. Podjetje po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tam trenutno zaposluje več kot 10.000 delavcev, cilj pa je, da v prvi fazi z 12.000 delavci naredi pol milijona avtomobilov letno.

Za približno odstotek pa so za zdaj cenejše delnice farmacevtske družbe Pfizer, ki se z biotehnološkim podjetjem Seagen pogovarja o prevzemu. Pogovori so v zelo zgodnji fazi in še ni gotovo, da bo posel uspešno zaključen, se je izvedelo iz dobro obveščenih krogov. Za Seagenove delnice je treba odšteti 11,5 odstotka več kot v petek.

Po zaprtju borz bo danes podatke o poslovanju objavilo več ameriških podjetij, med njimi HP in Zoom Video Communications.

Tudi vlagatelji na pomembnejših borzah v Evropi so danes optimistično razpoloženi. V Frankfurtu se je indeks DAX doslej zvišal za 1,46 za odstotka in v Londonu indeks FTSE za 0,57 odstotka. V Parizu je indeks CAC 40 trenutno na 1,66 odstotka višji ravni kot v petek.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen