SDS s predlogom resolucije za uvrstitev Rusije na seznam držav podpornic terorizma

0

Skupina 27 poslancev SDS s prvopodpisano poslanko Jelko Godec je v ponedeljek v parlamentarno proceduro vložila predlog resolucije o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem. Podobno resolucijo je novembra lani sprejel Evropski parlament, poslanci SDS predlagajo, naj tudi Slovenija Rusijo uvrsti na seznam podpornic terorizma.

Poslanska skupina SDS predlaga, naj “DZ pozove vlado, da tudi Slovenija sledi priporočilom iz resolucije Evropskega parlamenta o uvrstitvi Rusije med države, ki podpirajo terorizem”.

Predsednik SDS Janez Janša je danes na novinarski konferenci dejal, da je spremljal današnji nagovor ruskega predsednika Vladimirja Putina o stanju v državi, kar ga je še utrdilo v prepričanju o pravilnosti predloga SDS.

Pojasnil je, da so predlog resolucije pripravili, ker tega vlada ni storila, čeprav so v SDS po Janševih besedah od novembra čakali, da bi Slovenija “sledila številnim evropskim državam” in tudi sama sprejela takšno resolucijo.

“S sprejetjem resolucije bi dali podporo ukrajinskemu narodu, ki kaže neverjeten pogum, ko brani svojo domovino in se obenem bori za univerzalne vrednote svobode in demokracije, ter obsodili rusko invazijo na ukrajinsko ozemlje in njen narod,” so v SDS zapisali v obrazložitvi.

Na vprašanje glede dogovarjanja o podpori predlogu resolucije v DZ je predsednik SDS dejal, da se mu zdi podpora takšni resoluciji samoumevna, “razen če tisti, ki predstavljajo slovensko oblast in hodijo v Bruselj na sestanke EU in Nata, tam govorijo nekaj, tukaj pa bodo ravnali drugače”.

“V tej resoluciji ni ničesar, kar bi odstopalo od uradnih stališč slovenske politike, močno pa odstopa seveda od izjave skupine rusofilov, ki smo jo pred časom prebrali, med katero so tudi neposredni podporniki sedanje oblasti,” je dejal.

Evropski parlament je resolucijo, s katero so Rusijo označili za državo, ki sponzorira terorizem in uporablja teroristična sredstva, sprejel 23. novembra lani. Resolucija ni pravno zavezujoča, temveč je šlo v prvi vrsti za močno politično sporočilo. V evropski zakonodaji namreč zaenkrat ni kategorije ali seznama držav, ki podpirajo terorizem, temveč ima EU le seznam terorističnih organizacij.

Resolucija Evropskega parlamenta poziva države članice EU, naj tudi same razmislijo o sprejetju takšne oznake za Rusijo, in predlaga vzpostavitev mednarodnega sistema, ki bi omogočil kazenski pregon ruskih vojnih zločinov, kar je eden od ciljev resolucije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen