Putin z državnim redom prijateljstva odlikoval igralca Stevena Seagala

0

Ruski predsednik Vladimir Putin je ameriškega igralca Stevena Seagala odlikoval z državnim redom prijateljstva za njegov “prispevek k razvoju mednarodnega kulturnega in humanitarnega sodelovanja”, je zapisano v predsednikovem odloku, objavljenem v ponedeljek.

70-letni ameriški zvezdnik akcijskih filmov je redni obiskovalec Rusije, ki že več let prijateljuje s predsednikom Putinom. Rusko državljanstvo je prejel leta 2016, ko je Putin med televizijskim srečanjem igralcu osebno izročil ruski potni list. Od leta 2021 je tudi član tamkajšnje prokremeljske nacionalistične stranke.

Rusko zunanje ministrstvo je Seagala leta 2018 imenovalo za posebnega predstavnika za humanitarne odnose z ZDA in Japonsko. Lani je igralec podprl rusko invazijo na Ukrajino in obiskal zapor v bližini kraja Olenivka v ukrajinski regiji Doneck. Po navedbah voditelja proruskih separatistov v Donecku Denisa Pušilina naj bi Seagal tam snemal dokumentarni film o vojni v Donbasu.

Zapor za ukrajinske ujetnike v Olenivki je bil pred obiskom ameriškega igralca tarča obstreljevanja, v katerem je umrlo najmanj 50 ujetnikov. Odgovornost za napad sta Kijev in Moskva sicer pripisala drug drugemu.

Poleg Seagala sta red prijateljstva prejela tudi Rex Tillerson, nekdanji državni sekretar ZDA in izvršni direktor družbe ExxonMobil, ter sedanji predsednik Fife Gianni Infantino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen