Prvi vrh EU-Ukrajina po začetku ruske invazije izraz podpore Kijevu

0

Voditelji institucij Evropske unije in Ukrajine se bodo v petek v Kijevu sestali na prvem vrhu EU-Ukrajina po začetku ruske invazije na to državo. Že v četrtek pa se bo v ukrajinski prestolnici mudila Evropska komisija. Namen obeh srečanj je nadaljnja podpora Ukrajini v njenem boju proti ruski vojski in na njeni poti v EU.

V petek se bodo v Kijevu – kraj srečanja je uradno potrdila zgolj ukrajinska stran – sestali ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

To bo sicer že 24. vrh EU-Ukrajina, a prvi po začetku ruske agresije na Ukrajino pred skoraj enim letom in po podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU tej državi.

Kot je med svojim zadnjim obiskom v ukrajinski prestolnici 19. januarja napovedal Michel, bodo govorili o evropski podpori Ukrajini, tako v njenem odporu proti ruski agresiji, kot tudi na njeni poti približevanja Evropski uniji.

“Prihodnji tedni bodo odločilni. Potrebujete več. Več sistemov zračne obrambe, več raket dolgega dosega in streliva, najbolj pa potrebujete tanke. In to takoj,” je glede vojaške pomoči Kijevu v nagovoru v ukrajinskem parlamentu dejal predsednik Evropskega sveta.

En teden po njegovem obisku v Kijevu je na Zahodu prišlo do velikega premika na področju dobave orožja Ukrajini. Več članic EU, med njimi je bila ključna Nemčija, je napovedalo, da bodo Ukrajini poslale bojne tanke leopard 2. Za dobavo tankov pa sta se med drugim odločila tudi Združeno kraljestvo in ZDA.

Zelenski je kmalu zatem Berlin že pozval, naj Kijevu pošlje še bojna letala in rakete dolgega dosega. Vendar pa je razprava o tem po besedah nemškega kanclerja Olafa Scholza, ki je že pri pošiljanju tankov precej okleval, veliko prezgodnja.

EU oziroma njene članice so doslej Ukrajini zagotovile vojaško pomoč v vrednosti 11 milijard evrov, skupna vrednost pomoči pa ob upoštevanju humanitarne in finančne dosega skoraj 50 milijard evrov.

Unija je poleg tega zaradi agresije na sosednjo državo proti Rusiji uvedla devet svežnjev sankcij, v okviru katerih je med drugim uvedla embargo na uvoz ruskega premoga in nafte ter številne uvozne in izvozne omejitve, več ruskih bank pa je izključila iz sistema Swift. V Bruslju medtem poteka priprava desetega svežnja, ki bi ga lahko po neuradnih informacijah naznanili prav ob vrhu EU-Ukrajina.

Po Michelovih besedah bodo v petek govorili tudi o podpori Ukrajini na njeni poti v EU, potem ko so ji voditelji držav članic na junijskem vrhu podelili status kandidatke za članstvo v uniji.

“Ukrajina je EU in EU je Ukrajina, tako da je treba vložiti vse napore, da bi to čim prej postalo resničnost,” je povedal sredi januarja v Kijevu.

Podpora Ukrajini pri približevanju uniji bo na dnevnem redu srečanja Evropske komisije in ukrajinske vlade, ki bo po navedbah ukrajinske strani potekalo dan pred vrhom, v četrtek.

Kot je sredi meseca napovedala predsednica komisije von der Leyen, bodo komisarji in ukrajinski ministri na srečanju skušali poglobiti delo na različnih področjih.

“Ukrajina je zelo ambiciozna, hitra in močna pri izpolnjevanju ciljev, kar je zelo dobro,” je še povedala.

Zelenski je v torek v svojem večernem video nagovoru dejal, da Kijev na vrhu pričakuje odločitve, ki ustrezajo napredku države na poti v EU. “Napredku, ki je očiten kljub vojni,” je dodal. Ob tem je poudaril, da v Kijevu pripravljajo reforme.

Na ambicioznost ukrajinske strani kažejo tudi izjave premierja Denisa Šmihala, ki je za spletni portal Politico dejal, da je njihov cilj pridružiti se EU v naslednjih dveh letih.

Pogovori v četrtek in petek bodo po njegovem mnenju Evropi omogočili, da bo verjela v ukrajinsko zmago. “Sovražnikom to sporoča, da so njihovi poskusi, da bi zasejali razkol med koalicijo, ki podpira Ukrajino, in preprečili naše vključevanje v evro-atlantske povezave, nesmiselni,” je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Viri pri EU so sicer glede približevanja Ukrajine EU poudarili, da je v Kijevu mogoče opaziti zagon pri sprejemanju reform, med drugim na področju vladavine prava. Komisija naj bi na srečanju poudarila pomen nadaljnjega sprejemanja reform, predvsem na področju boja proti korupciji.

Slednje je pomembno tudi spričo nedavnih dogodkov v Ukrajini, ko je zaradi suma korupcije odstopila vrsta visokih državnih uradnikov.

Evropski komisarji in ukrajinski ministri, ki se bodo sestali tudi na dvostranskih srečanjih, bodo predvidoma govorili še o nadaljnji finančni in humanitarni pomoči Ukrajini, obnovi države ter o uporabi premoženja, ki ga je Zahod zamrznil v okviru sankcij proti Rusiji, pri tem.

V Bruslju so potrdili zgolj, da v Kijev ne bo odšla celotna komisarska ekipa, bo pa tam večina komisarjev. Med njimi bo po neuradnih informacijah tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Ob obisku komisije in vodstva EU v Ukrajini se porajajo številna varnostna vprašanja, saj se tam še naprej vrstijo ruski raketni napadi. Na komisiji so zagotovili, da v tesnem sodelovanju z ukrajinskimi oblastmi pripravljajo vse potrebno, da bo poskrbljeno za varnost.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen