Premier Golob naj bi se odpovedal poldrugemu milijonu evrov bruto nagrade iz naslova poslovne uspešnosti na Gen-I

5

Predsednik vlade Robert Golob je po neuradnih informacijah Dela podpisal sporazum, s katerim se je odpovedal milijonski nagradi za poslovno uspešnost, ki bi jo prejel kot nekdanji prvi mož družbe Gen-I. Napovedoval je sicer, da jo bo podaril v dobrodelne namene. Nekateri drugi člani poslovodstva sporazuma še niso podpisali, danes poroča časnik.

Kdaj je Golob podpisal sporazum, da se odpoveduje nagradi, v kabinetu predsednika vlade na poizvedovanje Dela niso odgovorili.

Golob je sicer že januarja lani ob vstopu na politični parket zatrdil, da je pri notarju overil obljubo, da bo nagrado, ki mu ob plači pripada za uspešno poslovanje Gen-I, podaril humanitarnim organizacijam.

Skladno s pogodbo o oblikovanju variabilnega dela plače mu je pripadlo približno poldrugi milijon evrov bruto nagrade. Za svoje delo do 18. novembra 2021, ko mu je prenehal zadnji petletni mandat na vrhu trgovca z elektriko in pred vstopom v politiko, je fiksni del njegove plače dosegel 200.000 evrov neto, podatke iz letnega poročila Gen-I povzema časnik.

Vendar pa so na decembrski skupščini Gen-I, ki je v večinski lasti države, sprejeli sklep, da se ves razpoložljivi denar porabi za blaženje posledic draginje. Uradno je skupščina – na njej o višini zneska niso govorili – sprejela sklep, da se članom poslovodstva ponudi v podpis sporazum, s katerim se odpovedujejo nagradi.

V Gen energiji, ki je solastnica Gen-I, so za Delo povedali, da je sklep skupščine še “v izvajanju”, kar po navedbah časnika pomeni, da ga vsi še niso podpisali. Neuradno so na Delu izvedeli, da je Golob sporazum že podpisal.

Predvidene nagrade poslovodstvu družbe za poslovanje s 70 milijoni evrov dobička leta 2021 so zaradi višine zneska povzročile nemalo razburjenja. Nagrada naj bi pripadla tako Golobu kot drugim trem članom uprave, in sicer Igorju Koprivnikarju, Danijelu Levičarju in Andreju Šajnu, ki pa bi jim izplačali nekoliko nižji znesek.

Št. komentarjev: 5
 1. Micka Kovačeva pravi

  Je ” vaš ljubljeni vodja” sposoben narediti kaj takega? Ne, on bi denar rajši prepisal na koga iz sorodstva.

 2. linke pravi

  golob ! propalica lopovska ,

 3. linke pravi

  tole svobodnjaško in levičarsko golazen je treba razbiti na prafaktorje

  1. Micka Kovačeva pravi

   Ker kaže koliko bolj je pošten od Janše?

   1. Linke pravi

    Naj nakaze denar gasilcem, buzerant kustravi

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen