Obrambo v zadevi Kavaški klan zanimalo, ali je bil glavni skesanec Nevzatović tajni delavec še v drugih policijskih operacijah

0

V zadevi Kavaški klan je med pričanjem glavnega skesanca Darka Nevzatovića obrambo zanimalo predvsem, ali je kot tajni delavec delal tudi v drugih policijskih operacijah in s tujimi varnostnimi službami. Nevzatović je odgovarjal, da je glede tega zavezan molčečnosti in da je sodeloval le s slovensko policijo.

Odvetnik domnevnega vodje hudodelske združbe Klemna Kadivca Branko Gvozdić je pričo spraševal, ali ji je znan zaseg 400 kilogramov kokaina v Luki Koper avgusta 2021. Nevzatović je odvrnil, da na to vprašanje ne bo odgovarjal.

Gvozdić je pojasnil, da je po telefonih združbe takrat zaokrožila Nevzatovićeva fotografija, češ da je on ukradel ta kokain. Oglasil se je Blaž Kadivec, brat Klemna Kadivca, in dejal, da se mu to zdi pomembno vprašanje, saj da se Nevzatović predstavlja kot nek civilist, a da se zdi, da je poklicni tajni delavec. Klemen Kadivec je soglašal s svojim bratom rekoč, da se odkriva, da je bil Nevzatović tajni delavec policije še v drugih operacijah.

Nevzatović je vztrajal, da na ta vprašanja ne bo odgovarjal. Na vprašanje predsednika sodnega senata Tomaža Bromšeta, ali je morda zavezan molčečnosti, je odgovoril pritrdilno.

Ob tem je v odgovorih na vprašanja obrambe razkril, da se je s prevozi kokaina ukvarjal že pred sodelovanjem v združbi Kavaški klan, že vse od leta 2014. Zatrdil je, da se je glede tega tudi izpovedal policiji. Na vprašanje, ali ga takrat ni bilo strah, je odvrnil, da se je prav tako bal, “ampak tam ni bilo noro”.

Ponovil je, da so se odnosi v združbi zalomili, ker je s sodelovanjem imel izgubo. “Če bi bilo vse plačano, potem bi bilo vse v redu,” je dejal. V združbi je ostal, ker mu je ta pripisala dolgove, na vprašanje ali se je s pripisom dolgov strinjal pa je odgovoril, da temu ni upal oporekati, saj mu je Klemen Kadivec preko aplikacije Sky napisal, da ga bodo zaprli v prtljažnik, odpeljali v klet in mu odtrgali glavo. Tega sporočila si sicer ni shranil, niti ni za te grožnje nikomur povedal.

Izpovedal je še, da je Klemen Kadivec nanj nenehno pritiskal, da je njegova storitev prevoza predraga. Bromše je glede tega pokazal na odlomek Nevzatovićevega zaslišanja iz preiskave, ko je povedal, da drugi vozniki za prevoz kilograma kokaina računajo med 500 in 750 evri, medtem ko je sam za to količino računal 1000 evrov.

Med preiskavo je pojasnil, da je iz različnih virov ugotovil, da je Kadivec angažiral Davida Šolajo kot cenejšega prevoznika od njega. Šolaja je bil leta 2019 umorjen v Španiji, da pa je to povezano s Kadivcem, je Nevzatoviću potrdila oseba z vzdevkom Dal. Nevzatoviću je Dal razkril tudi, da se je Šolaja z Žarkom Tešanovićem in še tremi osebami dogovoril, da bodo ukradli 40 kilogramsko pošiljko kokaina, kar so tudi uspešno izvedli.

Sojenje v zadevi Kavaški klan se bo na Okrožnem sodišču v Ljubljani nadaljevalo v petek. Dvaindvajset obtoženih v zadevi Kavaški klan obtožnica bremeni, da naj bi vsaj od decembra 2018 do maja 2021 na območju več držav v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe na veliko trgovali z drogo, in sicer naj bi kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, najmanj deset kilogramov heroina in druge prepovedane droge. Omenjeno drogo so nato prepeljali v Slovenijo in na območje drugih držav in jo prodali preprodajalcem droge.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen