Berlinale: Sean Penn z dokumentarcem Superpower o srčnem ukrajinskem ljudstvu

0

Na 73. Berlinalu je svetovno premiero doživel dokumentarec Superpower v režiji Seana Penna in Aarona Kaufmana. Penn je na novinarski konferenci povedal, da je film o vojni v Ukrajini oseben in pristranski, zato ne pristaja na očitke, da v njem ni dal glasu ruski strani. “Putin je povedal več kot dovolj,” je razpravo na to temo hitro sklenil Penn.

Producenti in Penn so najprej želeli posneti dokumentarni film o Volodimirju Zelenskem, ki je leta 2019 igralski poklic zamenjal za političnega in postal predsednik.

Dokumentarni film spremlja Penna, ki na začetku, tako kot večina sveta, ne verjame, da bi lahko Rusija napadla Ukrajino. Dogajanje opazuje od blizu, iz Kijeva, kjer je tudi 24. februarja 2022. S filmsko ekipo v bunkerju sreča Zelenskega, za katerega je povedal, da bi ga takrat lahko videl tudi zadnjič, saj sta bila on, Zelenski, in njegova družina prva tarča ruskih agresorjev.

Kasneje se Penn srečuje s številnimi sogovornicami in sogovorniki, ki pojasnjuje zgodovino odnosov med Rusijo in Ukrajino, a z jasno rdečo nitjo: Ukrajina in ukrajinsko ljudstvo sta napadena, napadalka je Rusija, ki svojih apetitov, če svet Ukrajini ne bo dobavil orožja, ne bo ustavila. Penn se junija vrne v Kijev, ki je ravnokar doživel še en bombni napad. Nato se poda na prvo bojno črto in govori z vojaki. Bi film lahko razumeli kot vojno propagando? Če to pomeni ljubezen do te srčne, pogumne države, sem z veseljem vojni propagandist, je novinarjem na Berlinalu povedal Penn, ki je prepričan, da umetnost, tudi film, lahko odigrata veliko vlogo pri boju za svobodo.

Pozdravil je odločitev festivala, da tako v programskem delu kot na filmski tržnici ni ruskih projektov. Po Pennovem mnenju na svetu trenutno ne sme biti prostora za posle, za šport ali umetnost pod rusko zastavo. Postaviti se moramo na pravo stran zgodovine, je pozval Penn, ki ukrajinski narod razume “kot nove Beatle” v smislu, da je nosilec nove ideje srčnosti in bojevitosti. Kot Američan, vzgojen v državi, ki se ima za izjemno, izjemni pa naj bi bili tudi njeni prebivalci, se lahko od Zelenskega in Ukrajincev marsikaj nauči, je povedal Penn.

Film Superpower podaja zelo razumljiv kontekst, ki je pripeljal do vojne, lahko mu rečemo tudi “vodič za telebane”, je povedal Penn, vse z namenom, da bo občinstvo razumelo, zakaj je treba pomagati Ukrajini. Kot v filmu pove Zelenski, so se Ukrajinci pripravljeni boriti za svojo svobodo, potrebujejo pa pomoč, in to hitro, “ne morem leteti zgolj z enim krilom”.

Penn je na novinarski konferenci odgovarjal na zelo osebna vprašanja, kar ni čudno, saj gre, kot je večkrat poudaril, za zelo oseben film. Kaj čuti do Zelenskega? Nekaj takšnega je čutil le še ob rojstvu otrok. Zakaj v dokumentarcu ves čas pije alkohol, je to zaradi izjemnih razmer? Ne, gre za njegov običajni vzorec. Ali bi se podal v politiko? Ne, ker ima samo en obraz.

Igralec in režiser, ki se sicer niti za hip ne trudi biti všečen, je scela predan projektu in njegovi promociji. Že po premieri je z ekipo več kot 20 minut odgovarjal na vprašanja iz občinstva, na novinarski konferenci je ponovno zanosno pojasnjeval, zakaj je treba z orožjem podpreti Ukrajino, ne glede na njeno (ne)članstvo v Natu, predvsem pa, zakaj so lahko Ukrajinci vzor vsem, zakaj so – superpower.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen