V strmoglavljenju letala v Nepalu najmanj 69 mrtvih

0

Po današnjem strmoglavljenju potniškega letala v mestu Pokhara v osrednjem delu Nepala so našli 69 trupel, preživelih ni, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili policija in letališke oblasti.

Na letalu družbe Yeti Airlines, ki je bilo na poti iz prestolnice Katmandu v Pokharo, je bilo 68 potnikov in štirje člani posadke. Med potniki je bilo po navedbah predstavnikov letališča 53 Nepalcev in 15 tujih državljanov – pet Indijcev, štirje Rusi, dva Južnokorejca ter po eden državljan Irske, Avstralije, Argentine in Francije.

Letalo naj bi strmoglavilo v sotesko tik pred pristankom, ob tem pa zagorelo. Pri reševanju sodeluje okoli 300 pripadnikov nujnih služb in vojske, a po navedbah policije imajo težave zaradi strmega terena. Po poročanju britanskega BBC so ob koncu dneva prekinili reševalno akcijo zaradi teme.

Preiskava vzroka strmoglavljenja še poteka.

Na videoposnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti, kako letalo leti nizko nad naseljenim območjem, nato pa se ostro obrne navzdol. Na prizorišču strmoglavljenja, oddaljenem le okoli 1,5 kilometra od letališča, je več sto nepalskih vojakov.

Po navedbah predstavnika lokalnih oblasti je letalo strmoglavilo na območju med novim in starim letališčem v tem drugem največjem nepalskem mestu. Pokhara leži približno 200 kilometrov severozahodno od Katmanduja in je izhodišče za številne trekinge po Himalaji, med drugim za masiv Anapurna.

Nepalski premier Pushpa Kamal je po strmoglavljenju sklical izredno sejo vlade, letališče v Pokhari pa so zaprli. Vlada je po poročanju lokalnih medijev sestavila delovno skupino za preiskavo nesreče in razglasila ponedeljek za dan žalovanja za umrlimi.

Yeti Airlines je sicer zaradi varnostnih pomislekov na črnem seznamu EU, tako kot več drugih nepalskih letalskih prevoznikov.

Po poročanju dpa gre za eno najhujših letalskih nesreč v Nepalu.

Letalske nesreče so v Nepalu sicer dokaj pogoste, med drugim zaradi oddaljenih pristajalnih stez in nenadnih vremenskih sprememb. Maja lani je v okrožju Mustang na severu Nepala strmoglavilo letalo družbe Tara Air, pri čemer je umrlo 22 ljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen