V Davosu se začenja Svetovni gospodarski forum; Goloba tja ne bo, ker je zaseden

0

V švicarskem Davosu se danes začenja 53. letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF). Med osrednjimi temami bosta energetska in prehranska kriza, sodelujoči bodo razpravljali tudi o soočanju svetovnega gospodarstva z visoko inflacijo. Premier Robert Golob se foruma ne bo udeležil, v Davos bo odpotovala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Forum v znanem švicarskem gorskem turističnem središču, ki se po nekaj okrnjenih izvedbah letos vrača v polnem obsegu, bo potekal pod naslovom Sodelovanje v razdrobljenem svetu. Osrednje teme bodo energetska in prehranska kriza, visoka inflacija ob nizki rasti in visoki zadolženosti gospodarstev, novi izzivi za industrijo, družbene ranljivosti ter geopolitična tveganja, so organizatorji zapisali na svojih spletnih straneh.

Teme se medsebojno prepletajo morda bolj kot kadar koli prej, saj večina novih izzivov izhaja iz ruske agresije na Ukrajino, so poudarili. Vojna, ki traja že skoraj leto dni, je cene energentov pognala v nebo. Čeprav so se razmere nekoliko umirile, je kriza mnogim državam prinesla streznitev, da je čas za končanje odvisnosti od ruskih fosilnih goriv.

Tudi prehranska kriza ima z ruskim napadom na Ukrajino kar nekaj skupnih imenovalcev, saj je Ukrajina znana kot žitnica Evrope in predvsem revnejšim državam predstavlja izjemno pomemben vir cenovno dostopne hrane. Globalni prehranski sistem se obenem sooča z vprašanjem, kako brez večjih izpadov in ekonomskih pretresov preiti na okolju prijaznejši način prehranjevanja.

Otežene globalne gospodarske razmere, ki jih je v veliki meri mogoče pripisati tudi pandemiji covida-19, so vodile v marsikje vrtoglave stopnje inflacije, kar je centralne banke spodbudilo k zviševanju obrestnih mer. Mnogi analitiki se še vedno bojijo začaranega kroga, ki bi ga to lahko povzročilo.

Kot je v raziskavi pred začetkom foruma opozorilo njegovo vodstvo, bo kriza naraščajočih življenjskih stroškov v prihodnjih dveh letih predstavljala največje globalno tveganje. To hkrati poraja tveganje, da bi soočanje s kratkoročnimi krizami na stranski tir postavilo dolgoročne krize s poudarkom na podnebnim spremembah, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Organizatorji pričakujejo 2700 udeležencev, premier Golob se foruma ne bo udeležil

WEF, ki je sicer neprofitna mednarodna organizacija, udeležbo omogoča le osebno vabljenim gostom. Letos jih pričakujejo okoli 2700. Med njimi so tradicionalno politični voditelji, direktorji največjih podjetij, vlagatelji, predstavniki civilne družbe, novinarji in druge znane osebnosti.

V Davosu bodo letos med drugim predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nemški kancler Olaf Scholz, južnoafriški predsednik Cyril M. Ramaphosa in njegov južnokorejski kolega Yoon Suk Yeol, pa tudi vodilni predstavniki Združenih narodov, Mednarodnega denarnega sklada, Svetovne trgovinske organizacije in Nata.

Vabilo je prejel tudi predsednik slovenske vlade Golob, ki pa se foruma ne bo udeležil, saj ima druge obveznosti, so za STA pojasnili v njegovem kabinetu. Slovenijo bo tako zastopala zunanja ministrica Fajon, ki je prejela ločeno vabilo, in sicer kot prva slovenska zunanja ministrica.

Kot je pred odhodom v Davos po navedbah zunanjega ministrstva dejala Fajon, na forum odhaja z jasno vizijo Slovenijo predstaviti kot moderno, socialno in zeleno državo, ki prevzema del odgovornosti za reševanje najbolj perečih izzivov sodobnega časa.

“Srečanje v Davosu bom izkoristila tudi za številna srečanja na temo slovenske kandidature za Varnostni svet Združenih narodov. Toliko vplivnih voditeljev na enem mestu predstavlja izjemno priložnost, da predstavimo argumente, zakaj smo odlična kandidatka,” je poudarila.

Predvsem pa forum po njenih besedah predstavlja stičišče najuspešnejših predstavnikov svetovnega gospodarstva, zato namerava veliko časa nameniti promociji slovenskega gospodarstva in ustvarjanju novih priložnosti za slovenske podjetnike. “Vesoljska industrija, denimo, je dober primer panoge, kjer ima Slovenija dodano vrednost,” je izpostavila.

Fajon, ki v Švico odhaja brez posebne delegacije, bo sodelovala v več panelnih razpravah. Med drugim bo predstavila dodano vrednost Slovenije na področju vesoljske industrije in slovenske dosežke na področju upravljanja voda, govorila bo o slovenskih prizadevanjih in aktivnostih v podporo širitvi EU na Zahodni Balkan ter predstavila svoj pogled na geopolitične izzive, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Golobova odločitev o neudeležbi je medtem naletela na precej začudenja in kritik. Gospodarstveniki in politiki namreč forum izkoristijo tudi za neformalna srečanja, kar bi lahko bilo pomembno z vidika slovenske kandidature za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov med letoma 2024 in 2025.

Da je udeležba na tovrstnih dogodkih za Slovenijo pomembna, sta za N1 ocenila tudi nekdanja premierja Miro Cerar in Marjan Šarec. Mednarodni politolog in profesor na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Marko Lovec pa je za Delo dejal, da Golob s tem daje vtis, da ga zunanja politika ne zanima.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen