Orban: Madžarska ne bo podprla sankcij EU proti ruskemu jedrskemu sektorju

0

Madžarska ne bo podprla sankcij Evropske unije proti Rusiji, ki bi bile usmerjene proti ruskemu jedrskemu sektorju, je danes v pogovoru za madžarski radio Kossuth dejal madžarski premier Viktor Orban. Pri tem je poudaril, da vlada v Budimpešti ne bo podprla nobenih sankcij, ki bi dodatno povečale inflacijo v državi.

EU načrtuje nov sveženj sankcij proti Rusiji, ki bi vključevale tudi jedrski sektor, je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Orban.

“Za moj uspeh za pogajalsko mizo je zelo pomembno, da je jasno, da s sankcijami nima težav predsednik madžarske vlade, ampak celoten narod, ki je proti njim enoten,” je po poročanju poljske tiskovne agencije PAP dejal Orban.

Madžarska ne bo podprla nobenih sankcij, ki bi povečale inflacijo, je dodal. Decembra je inflacija na Madžarskem znašala 24,5 odstotka, kar je največ v celotni Evropski uniji. Vendar naj bi se po Orbanovih besedah februarja ali marca začela zmanjševati in bi se do konca leta lahko vrnila na enomestno številko.

Vlada v Budimpešti sprejema ukrepe, s katerimi bo zagotovila, da se Madžarska ne bo vključila v vojno, je še dejal Orban. Če tega ne bi storila, bi nasprotovala volji ljudi, je zatrdil in dodal: “Že od začetka smo trdili, da to ni naša vojna.”

Pri napovedi, da bo Madžarska z vetom blokirala sprejem novega svežnja sankcij EU proti Rusiji, se je Orban skliceval na rezultate nedavnega javnega posvetovanja, v katerem je 97 odstotkov vprašanih glasovalo proti njihovi uvedbi. V posvetovanju je glasovalo 1,4 milijona od skupno okoli osem milijonov volilnih upravičencev.

Sedemindvajseterico k uvedbi sankcij proti ruskemu jedrskemu sektorju, zlasti proti ruski državni jedrski agenciji Rosatom, poziva Kijev. Budimpešta sicer v sodelovanju z Rosatomom, ki je bil doslej izvzet iz sankcij, načrtuje gradnjo dveh novih blokov v jedrski elektrarni Paks.

Madžarska vlada je konec lanskega avgusta napovedala, da bodo v sodelovanju z ruskim jedrskim operaterjem Rosatom v nuklearki Paks začeli graditi dva nova reaktorja, ki bi lahko bila pripravljena na obratovanje do leta 2030.

Kot je ob tem poročala francoska tiskovna agencija AFP, jedrska elektrarna Paks zagotavlja 40 odstotkov madžarske oskrbe z električno energijo. Z dodatnima dvema reaktorjema pa naj bi se zmogljivost jedrske elektrarne, ki jo trenutno sestavljajo štirje reaktorji sovjetske izdelave, zgrajeni v 80. letih prejšnjega stoletja, več kot podvojila.

Celotna naložba naj bi stala približno 12 milijard evrov, od tega naj bi 80 odstotkov pokrilo rusko posojilo, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen