Dr. Milan Zver: Naj se zgodovina ne ponavlja!

0

(26. januar 2023) Izraelski predsednik Jicak Hercog je pred jutrišnjim svetovnim dnevom spomina na žrtve holokavsta nagovoril poslanke in poslance Evropskga parlamenta. V svojem nagovoru je poslance Evropskega parlamenta pozval, naj si prizadevajo za izkoreninjenje antisemitizma v Evropi.

“Evropa brez Judov ne bi mogla biti to, kar je,” je  dejal Hercog in ob tem opozoril, da antisemitizem ostaja ter da tudi zanikanje holokavsta še vedno obstaja, vendar v novih preoblekah in prek novih kanalov, zlasti na spletu. “Razdalja med objavo na Facebooku in razbijanjem nagrobnikov na pokopališču je krajša, kot bi si mislili,” je ponazoril. Poudaril je, da mora Evropa odigrati ključno vlogo v boju proti antisemitizmu. Poslance je pozval, naj ne stojijo ob strani naraščajočemu antisemitizmu in naj “berejo opozorilne znake, zaznajo simptome pandemije antisemitizma in se proti njemu borijo za vsako ceno”.

Ob tem je še dejal, da “kritika države Izrael ne sme preiti v zanikanje samega obstoja države Izrael, nacionalne države judovskega ljudstva”.

Evropski poslanec dr. Milan Zver je ob tem na družbenem omrežju zapisal, da smo se tudi s tem nagovorom, ki poteka pred 27. januarjem, “spomnili na 6 milijonov Judov, ki jih je pobil nacional-socialistični režim. Ljubi Bog, naj se zgodovina ne ponavlja!”

27. januar je bil za svetovni dan spomina na žrtve holokavsta izbran, ker so na ta dan leta 1945 zavezniki osvobodili nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz blizu Krakova na južnem Poljskem. Med aprilom 1940 in med decembrom 1944 je na tem kraju tragično preminilo okoli 1,5 milijona Judov, pa tudi več tisoč Sintov, Romov in Poljakov idr. V to koncentracijsko taborišče smrti pa je bilo pripeljanih tudi preko dva tisoč zapornikov iz Slovenije. Ko so 27. januarja 1945 zavezniški vojaki osvobodili taborišče, so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov, med katerimi je bilo tudi 21 Slovenk. Letos obeležujemo tudi 78 let osvoboditve tega največjega in najsmrtonosnejšega nacističnega koncentracijskega taborišča.

Januarja 1995, ob petdeseti obletnici osvoboditve taborišča Auschwitz, je tedanji nemški predsednik Roman Herzog razglasil 27. januar za dan spomina na žrtve nacizma, 3. novembra 2005 pa je ta dan, kot svetovni dan spomina na žrtve holokavsta razglasila tudi Generalna skupščina OZN v New Yorku.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen