Đoković do desete lovorike v Melbournu in skupno 22. na grand slamih

0

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je zmagovalec odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu. V finalu je s 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5) po dveh urah in 56 minutah premagal Grka Stefanosa Cicipas. Petintridesetletni Beograjčan je tako še desetič dvignil pokal Normana Brookesa, na večni lestvici pa se je z 22 naslovi izenačil s Špancem Rafaelom Nadalom.

Đoković je v Melbournu slavil še v letih 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021. Po lanski deporatciji pa je ohranil niz nepremaganosti na igriščih Melbourne Parka. Zdaj je ta dolg že rekordnih 28 tekem, nazadnje pa je izgubil v četrtem krogu leta 2018, ko ga je ugnal Južni Korejec Hyeon Chung.

Ob desetih naslovih na OP Avstralije ima Đoković še sedem naslovov v Wimbledonu, tri na OP ZDA ter dva na Rolandu Garrosu.

Srbski zvezdnik in lanski zmagovalec Nadal imata tako dva naslova prednosti pred Švicarjem Rogerjem Federerjem na večni lestvici naslovov na grand slamih. Naslednji je nato po številu uspehov na grand slamih Američan Pete Sampras s 14.

Za Beograjčana je bila to že 93. turnirska zmaga v 132. finalu. Samo na grand slamih je teh odigral kar rekordnih 33 in je dvotretjinsko uspešen. Za nameček bo po zmagi v Melbournu na ponedeljkovi posodobljeni lestvici ATP znova prvi igralec sveta in začel še 374. teden na vrhu razpredelnice.

Đoković je proti Cicipasu slavil enajstič na skupno 13 medsebojnih obračunih, hkrati pa je bila to že deseta zaporedna zmaga nad 11 let mlajšim tekmecem, med njimi sta tudi oba Cicipasova poraza v finalih turnirjev velike četverice.

Pred današnjim obračunom sta se namreč tekmeca pomerila tudi leta 2021 na Rolandu Garrosu. Tam je Cicipas vodil z 2:0 v nizih, a je nato Đokoviću uspel preobrat za drugo slavje na pariškem pesku.

Tokrat je bila zgodba drugačna. Srbski zvezdnik je že od samega začetka pretil na Cicipasov servis in v četrti igri prišel do njegovega odvzema. Prednost je zanesljivo zadržal, saj je v prvem nizu izgubil le eno točko ob zadetem prvem servisu (17/18).

V drugem je Atenčan zaigral bolje in dobival vse več daljših izmenjav. Beograjčan se je vse bolj mučil, v deseti igri pa je ubranil žogico za izenačenje v nizih Grka. Drugi niz je odločila podaljšana igra, v kateri sta oba napravila precej neizsiljenih napak. Nekoliko bolj zbran je bil vendarle Srb, ki jo je dobil s 7:4.

Tretji niz se je po daljšem premoru začel z “breakom”, za katerega je Grk potreboval skoraj dve uri. Je pa prednost takoj izpustil iz rok, ko je Đoković zaigral bolje. Ta je ohranjal korak prednosti pred Grkom, od uvodnega odvzema servisa pa je le redko izgubljal točke s svojim začetnim udarcem v tem pogledu nanizal kar 17 zaporednih točk. Dobro je serviral tudi Grk, zato je tudi tretji niz odločila podaljšana igra.

Hitro je s 5:0 povedel Đoković, nato pa se je Grk približal, a ni uspel preprečiti tekmečevega desetega slavja v Rod Laver areni.

“Ne vem, kaj naj sploh rečem. Mislim, da tvoji dosežki govorijo zase,” je sprva Đokovića pohvalil Cicipas. Do tekmeca je bil Grk v govoru po dvoboju spoštljiv in se mu zahvalil za prispevek k modernemu tenisu.

“Cenim, kaj vse si storil za tenis. Tudi sam sem boljši igralec, ko igram proti tebi. Imel sem privilegij, da sem odigral veliko zahtevnih dvobojev, ti pa iz mene vedno izvlekel tisto najboljše. Si največji, ki je kdajkoli držal v rokah lopar,” je še dodal 24-letni Grk.

Đoković je prav tako pohvalil Cicipasa in spomnil na njune začetke v teniško ne najbolje razvitih državah. “V najinih državah ni teniške tradicije, nismo imeli igralcev, ki bi posegli po takšnih višavah. Zato je to nekakšno sporočilo za vse mlade igralce, ki sanjajo, da bi bili tukaj. Sanjajte velike stvari in naj vam tega nihče ne vzame. Ni pomembno, od kod prihajate,” je začel Đoković.

“Ničesar ne vzamem kot samoumevno. Ta trofeja je tako moja kot od ekipe,” je ob glasnem vzklikanju svojih navijačev v Melbournu na podporo ekipe spomnil 35-letnik, še posebej v zahtevnem obdobju, ki se je začelo z lansko deportacijo iz Avstralije.

“To je bilo najzahtevnejše obdobje moje kariere, sploh glede na okoliščine, ko lani tu nisem igral, letos pa sem se lahko vrnil. Rad bi se zahvalil vsem, zaradi katerih sem se tukaj počutil dobrodošlo. To je razlog, zakaj sem tu igral najboljši tenis pred temi navijači, legendami, kot je Rod Laver,” je nadaljeval.

“Večkrat sem se moral uščipniti, da bi užival v teh trenutkih. Za nami je zelo dolgo potovanje. Le ekipa in družina vedo, kako zahtevno obdobje je za nami. To je moja največja zmaga v karieri,” je še končal Đoković.

Naslednji turnir za grand slam bo na sporedu med 28. majem in 11. junijem na pariškem pesku.

* Izid:
– Melbourne, grand slam (49,2 milijona evrov):
– moški, finale:
Novak Đoković (Srb/4) – Stefanos Cicipas (Grč/3) 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5).

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen