Bruno Šimleša v novi knjigi ‘(P)ostati zdrav’ o zdravilni moči misli in čustev

0

Mladinska knjiga je izdala novo knjigo hrvaškega avtorja Bruna Šimleše z naslovom (P)ostati zdrav. Kot je na četrtkovi predstavitvi v Ljubljani povedal Šimleša, si želi, da bi knjigo prebrali vsi, tako zdravi kot bolni ljudje. Prvi zato, da bi si povečali možnost, da ne zbolijo, drugi, da bi si povečali možnost za ozdravljenje.

Šimleša v knjigi (P)ostati zdrav ponuja novo paradigmo – zdravo telo v zdravem duhu. Kot je povedal avtor, ne gre za razpravo v smislu ali – ali. Seveda je treba zdravo živeti, biti telesno dejaven, se zdravo prehranjevati, uživati na svežem zraku. Ob tem pa je treba skrbeti tudi za zdrave misli in čustva. “Še pomembneje kot zdrav življenjski slog je, da si, ko je potrebno, vzamemo čas, da znamo postaviti meje in da znamo stresu pokazati sredinec,” je povedal.

V knjigi, ki nosi podnaslov Kako naj srce in um postaneta tovarna zdravil, je po besedah novinarke Špele Močnik, ki se je pogovarjala z avtorjem, sto strani namenjenih čustvom. Kot je poudaril Šimleša, ki je za knjigo preučil več sto znanstvenih raziskav, je pomembno, “kako dela naše srce”. “Če ne boste izrazili svojih čustev, bo to na vas vplivalo slabše, kot če bi pojedli slab obrok.” Šimleša je prepričan, da imajo naše misli vpliv na naše zdravje. Zato si je treba dovoliti občutiti, si priznati čustva, ki so v nas, in jih tudi pokazati.

Poudarja, da je potrebno izraziti vsa čustva, tako pozitivna kot negativna. Ko izražamo neko čustva, preko tega pridemo do ugotovitve, kaj ga je sprožilo in to na nas deluje pozitivno, preko tega se tudi učimo, pojasnjuje Šimleša in poudarja, da čustva ne izginejo, da jih lahko zgolj potlačimo, kar ni dobro. Seveda pa, kot poudarja, sami izbiramo, kdaj, kje, komu in kako bomo neko čustvo izrazili.

Knjiga (P)ostati zdrav je nastala na podlagi izkušenj, ki si jih je Šimleša nabral v letih prostovoljnega svetovanja onkološkim bolnikom in njihovim bližnjim. Kot je pojasnil, se trudi biti bolnikom v podporo, sicer pa se zavzema za holističen pristop k zdravljenju. “Ne izključuje medicine, ne izključuje pa niti človeka samega,” je poudaril.

V knjigo je vključil številne zgodbe ljudi, katerim je svetoval. “To je velik del mene. S to knjigo sem priznal, da je to del mojega življenja,” je povedal na ljubljanski predstavitvi. Knjiga vsebuje številne nasvete. Kot je povedal Šimleša, bližnji seveda bolniku vedno želijo najbolje, kar pa še ne pomeni, da znajo to tudi pravilno narediti. “V tem času sem videl izjemne primere podpore, pa tudi napak,” je pojasnil.

V primeru, ko želimo obolelemu nuditi našo podporo, moramo biti njegovo emocionalno zrcalo in ne čustveni terorist. Ne smemo mu govoriti, kako se mora počutiti, ampak ga raje vprašajmo, kako mu lahko pomagamo, poudarja Šimleša in dodaja, da negiranje čustev osebe, ki je v stiski, zagotovo ni prava pot.

Hrvaškega sociologa, predavatelja in pisatelja sicer bralci poznajo po uspešnicah s področja partnerskih odnosov, kot so Kako vzljubimo sebe, Resnice in zmote o ljubezni in Brez rokavic.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen