FT: Slovenija načrtuje izgradnjo plinovoda do Madžarske za alžirski plin

0

Časnik Financial Time (FT) v današnji izdaji posveča članek načrtom slovenskega premierja Roberta Goloba za izgradnjo plinovoda do Madžarske za alžirski plin. Kot piše, je njegov cilj pomagati sosednji državi, da zmanjša odvisnost od ruskega plina.

Časnik piše o Golobovih izjavah po srečanju z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom ob začetku rednega obratovanja daljnovoda Cirkovce-Pince. Po navedbah slovenskega premierja s predsednikom madžarske vlade načrtujeta, da bi novi plinovod (med Kidričevim in Pincami op. STA) začel delovati v dveh ali treh letih in da bi ga bilo kasneje mogoče povečati glede na povpraševanje.

FT omenja, da je Golob nekdanji vodstveni delavec v energetiki, čigar stranka je na aprilskih volitvah porazila dolgoletnega Orbanovega zaveznika Janeza Janšo.

Orban je dejal, da je zainteresiran za diverzifikacijo virov plina, pri čemer je omenil tri možnosti. Prva bi bila slovenski plinovod za plin iz Alžirije, plinovod za transport plina iz polj, ki so jih odkrili v romunskih črnomorskih vodah, ter širitev obstoječega plinovoda do Hrvaške, po katerem bi uvažali utekočinjen zemeljski plin. Orban je po srečanju z Golobom dejal, da je zainteresiran za vse tri možnosti, piše FT.

Časnik omenja tudi napoved Goloba, da bo sodelovanje temeljilo na načelu solidarnosti v EU. Plinovod iz Alžirije bi bilo po besedah Goloba mogoče uporabiti tudi za vodik iz Severne Afrike, ki bi lahko prišel prav v poznejših fazah zelenega prehoda.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen