Zbor republike volivce na nedeljskih referendumih pozval h glasovanju trikrat proti

0

Na današnji okrogli mizi Zbora za republiko v okviru referendumske kampanje z naslovom Zakaj smo proti so nekdanja ministra Aleš Hojs in Žiga Turk ter dolgoletni zdravnik in poznavalec zdravstva Janez Remškar volivce pozvali, naj na nedeljskih referendumih glasujejo trikrat proti.

Pri spremembah zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) sta po mnenju Žige Turka dva ključna problema. Prvi je sprejemanje zakona po nujnem postopku, saj se tako sprejemajo le zakoni, ki so nujni za delovanje ali obrambo države, zakon o RTVS pa ne sodi v nobeno izmed teh kategorij, je pojasnil.

Drugi problem vidi v tem, da se pretvarja, da je bistvo zakona v vsebini in tem, kakšne organe upravljanja se postavlja na RTV. Sam meni, da je bistvo povsem drugje, da prenehajo mandati vseh organov upravljanja in nadzora, torej programskega sveta, nadzornega sveta, generalnega direktorja, direktorjev radia in televizije. To je bil po njegovem mnenju tudi razlog, da je vladna koalicija sprejela ta zakon. Prepričan je, da je zavrnitev zakona pomembna tudi zato, da bo RTV kritičen do vlade tudi takrat, ko ta vlada ni desno usmerjena.

Remškar je poudaril, da je novela zakona o dolgotrajni oskrbi popolnoma nesprejemljiva. Dejal je, da bodo volivci z glasovanjem proti noveli pripomogli k uveljavitvi zakona, ki je bil sprejet decembra 2021. “S tem zakonom bomo končno prekinili kalvarijo vseh, tistih, ki so v domovih za ostarele in ki imajo neustrezno oskrbo, in tudi tistih, ki želijo in imajo možnost oskrbe na domu. Skratka, realizirali bomo tisto, na kar nas Evropa opozarja praktično deset let,” je povedal. Geslo sedanje vlade “za varno starost” pa je označil za ukano.

Da naj volivci na referendumu glasujejo proti spremembi zakona o vladi, je poudaril Hojs. Omenjeni zakon sicer po njegovih besedah ni tako pomemben kot zakona o dolgotrajni oskrbi in o RTV, vendar bo kljub temu vplival na javnost, predvsem finančno. Da sprememba zakona ne bo imela finančnih posledic, kar trdi vlada, po njegovem ne drži. Pri tem je opozoril, da predlagano število ministrstev ne sledi splošnemu številu ministrstev v drugih državah, in dodal, da je predlagana delitev ministrstev nelogična in v ničemer ne bodo pripomogla k boljšemu delovanju vlade. “Novih ministrstev ne želijo zaradi dejanskih potreb, ampak za delitev stolčkov tistim, ki so jim volivci rekli ne,” je še poudaril.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen