Trumpa danes čaka fronta na štirih sodiščih

0

Odvetniki bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa bodo danes zaposleni v najmanj štirih sodnih dvoranah po ZDA, kar izpostavlja težave, s katerimi se bo Trump soočal v času svoje predsedniške kampanje, ki jo je naznanil prejšnji teden.

Tožilci pravosodnega ministrstva ZDA danes zvezno prizivno sodišče v Atlanti prepričujejo, da odpravi imenovanje posebnega pravnega strokovnjaka za pregled dokumentov, ki jih je Trump nepooblaščeno odnesel iz Bele hiše na Florido, kjer so mu jih poleti med racijo odvzeli agenti FBI.

Posebnega strokovnjaka je namreč imenovala sodnica, ki jo je na položaj imenoval Trrump in je doslej v odločitvah pokazala veliko mero naklonjenosti do nekdanjega predsednika.

V New Yorku bo tožilstvo sklenilo svoj primer v kazenskem pregonu Trumpove organizacije zaradi izigravanja davčne zakonodaje. Nekdanji šef računovodstva Allen Weisselberg je priznal krivdo za izogibanje plačilu okrog dveh milijonov dolarjev davkov, med sojenjem pa je povedal, da sta mu Trumpova sinova Donald mlajši in Eric celo dvignila plačo, ko jima je predstavil shemo, kako se izogniti davkom. Zdaj je na vrsti obramba.

Trumpovi odvetniki bodo danes dejavni tudi pred newyorškim državnim vrhovnim sodiščem v zvezi s civilno tožbo pravosodne ministrice New Yorka Letitie James. Ministrica zahteva 250 milijonov dolarjev odškodnine od Trumpa, sinov, hčerke Ivanke in podjetja, ker bi naj lažno prikazovali vrednost premoženja odvisno od potreb. Za davkarijo naj bi premoženje podcenili, za potrebe kreditov pa napihnili. Jamesova zahteva popolno prepoved poslovanja v državi Trumpove organizacije in toženih oseb.

Nadaljuje se tudi tožba nekdanje kolumnistke revije Elle E. Jean Carroll zaradi obrekovanja. Trumpa je pred leti obtožila spolnega napada, ta pa jo v času predsedovanja označil za lažnivko. Proces se bo začel predvidoma februarja, Carroll pa je napovedala, da bo vložila tožbo zaradi spolnega napada. Nov newyorški zakon, ki bo začel veljati prihodnji teden, odpravlja zastaralni rok za takšne zadeve.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen