Britanski premier Sunak na prvem obisku v Kijevu predsedniku Zelenskemu obljubil nadaljnjo vojaško pomoč

0

Novi britanski premier Rishi Sunak se je danes na svojem prvem obisku v Kijevu sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Potrdil mu je nadaljnjo britansko podporo in obljubil nov obsežen paket vojaške pomoči za zaščito civilistov in infrastrukture pred ruskimi napadi v vrednosti 50 milijonov funtov (57,5 milijona evrov).

Paket vključuje 125 kosov protiletalskega orožja za boj proti letalnikom, ki jih dobavlja Iran, vključno z več deset radarji in zmogljivostmi za elektronsko bojevanje proti njim, poroča britanski BBC.

Za pomoč v vojni proti ruskim silam je britanski obrambni minister Ben Wallace sicer pred tem v novembru Kijevu že obljubil več kot tisoč novih protiletalskih raket.

Sunak je v pogovoru z Zelenskim izpostavil, da je ponosen, da Združeno kraljestvo od začetka podpira Ukrajino in da je danes prišel, da ji zagotovi, da ji bodo London in njegovi zavezniki še naprej stali ob strani.

Medtem ko je ukrajinska vojska uspešna v boju proti ruskim silam na tleh, pa ruske sile civiliste brutalno bombardirajo iz zraka, je poudaril. “Danes zagotavljamo novo zračno obrambo, vključno s protiletalskim orožjem, radarji in opremo proti letalnikom, ter povečujemo humanitarno pomoč za prihajajočo mrzlo in težko zimo,” je dodal.

Obljubil je tudi, da bo London okrepil urjenje ukrajinskih vojakov in da bo v podporo ukrajinski vojski v regijo poslal vojaške zdravnike in inženirje.

Zelenski pa je po pogovoru na Telegramu objavil, da sta govorila o najpomembnejših vprašanjih za obe državi in globalno varnost. “Močnejši smo in dosegli bomo želene rezultate,” je dodal.

Sunak, ki je položaj prevzel prejšnji mesec, je v Kijevu tudi položil venec k spomeniku žrtvam vojne in spomenik žrtvam velike lakote ali holodomorja, ko je v Ukrajini v letih 1932 in 1933 zaradi pomanjkanja hrane umrlo več milijonov ljudi. Srečal se je tudi z reševalci in si ogledal dron iranske izdelave, s kakršnimi so ruske sile obstreljevale civiliste.

Ukrajina je v zadnjih mesecih, ko je Moskva okrepila zračne napade na prestolnico Kijev in drugod po državi večkrat prosila zahodne države za vojaško pomoč.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen