(Velike ognjene krogle so ugasnile) Umrl eden od pionirjev rock and rolla Jerry Lee Lewis

0

(28. oktober 2022) Umrl je ameriški glasbenik Jerry Lee Lewis, ki velja za enega od pionirjev rock and rolla in sorodnega rockabillyja. Imel je ključno vlogo pri oblikovanju nastajajočega zvoka tega žanra. Star je bil 87 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med njegove najbolj znane uspešnice sodi skladba Great Balls of Fire.

Zvezdnik, ki je bil znan po svetlih laseh, agresivnem igranju na klavir in neobičajnih odrskih nastopih, je umrl naravne smrti, je za AFP povedal njegov publicist.

Rodil se je 29. septembra 1935 v Ferridayu v Louisiani. Njegova starša sta zastavila družinsko kmetijo, da bi mu lahko kupila klavir. Instrument je začel igrati z bratrancema Mickeyjem Gilleyjem in Jimmyjem Swaggartom, ki sta kasneje postala nagrajena country glasbenika.

Leta 1956 se je odpravil v Memphis, ki slovi kot zibelka soula, bluesa in rocka, da bi se povezal s producentom Samom Phillipsom pri založbi Sun Records, ki je imel ključni pomen pri vzponu Elvisa Presleyja. Pri založbi je istega leta posnel prvo ploščo z naslovom Crazy Arms, ki so jo na ameriškem jugu prodali v nakladi 300.000 izvodov.

Svetovno slavo je sicer dosegel leto kasneje s pesmijo Whole Lotta Shakin’ Goin’ On, ki je s provokativnim besedilom šokirala nekatere radijske postaje, da je sprva niso hotele predvajati. Temu so sledile prav tako uspešne skladbe, kot so Great Balls of Fire, Breathless in High School Confidential.

Pesem Great Balls of Fire po pisanju AFP še vedno ostaja eden najbolje prodajanih singlov vseh časov. Po njej so naslovili tudi dokumentarno dramo o Lewisu iz leta 1989, v kateri je zaigral igralec Dennis Quaid.

Njegova priljubljenost je nekoliko upadla, ko se je poročil s 13-letno sestrično. Po tem škandalu v začetku 60. let ni imel velikega uspeha na lestvicah, izjema je bila priredba pesmi Raya Charlesa What’d I Say. Njegovi nastopi v živo so bili sicer divji in polni energije. Po tipkah je udarjal z rokami in nogami, včasih je celo skočil na klavir, zaradi česar so mu nadeli vzdevek The Killer.

Ob koncu 60. let se je posvetil country glasbi, kar je znova spodbudilo njegovo kariero. V tem žanru je ponovno zasedal vrhove lestvic s skladbami, kot so Another Place, Another Time, To Make Love Sweeter for You in There Must Be More to Love Than This.

Lewis je v karieri, ki je trajala več kot sedem desetletij, posnel več kot 40 albumov. Prejel je štiri nagrade grammy, med njimi nagrado za življenjsko delo. Leta 1986 so ga sprejeli v Dvorano slavnih rock and rolla.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen