V angleškem Bathu se je ponovno odprl 207 let stari bazen, najstarejši javni zunanji bazen v Združenem kraljestvu

0

Zdi se, da so bazeni Cleveland Pools s kamnom v barvi medu, garderobami v obliki polmeseca, tiho vodo in idilično lokacijo na bregovih reke Avon v Bathu v Angliji iztrgani s strani romana Jane Austen ali epizode “Bridgerton.”

A 207 let star zunanji bazen ni bil vedno videti tako slikovit. Ponovno so ga odprli prejšnji konec tedna in prvič po skoraj 40 letih je sprejel plavalce – gre za vrhunec 18-letne kampanje, ki jo je vodila tamkajšnja skupnost, obnova pa je stala več kot 9 milijonov funtov (9,8 milijona dolarjev).

100 srečnih plavalcev – ki so se vsi prijavili na natečaj – je kljubovalo neogrevani vodi pod zadnjimi poletnimi sončnimi žarki in uživalo v 25-metrskem (82-čevljev) glavnem bazenu v obliki polmeseca in manjšem, plitvejšem čofotalniku.
Cleveland Pools, zgrajen leta 1815 po načrtih arhitekta Johna Pincha, je najstarejši javni zunanji bazen v Združenem kraljestvu in je prvotno črpal vodo neposredno iz Avona.
Njegovi prvi plavalci so po lokalnem zgodovinskem raziskovalnem dokumentu plačevali letno naročnino in tam so plavali raziskovalci Arktike, urarji, kirurgi, arhitekti, bankirji in zakonodajalci.
Med viktorijanskim razcvetom je ekscentrični gospod W. Evans skupaj s svojim hišnim pavijanom skrbel za bazene, učil plavanje in se potapljal v bazen z velike višine, medtem ko je nosil visoko kapo za zaščito glave, poroča spletna stran Cleveland Pools.

Od naslednjega leta dalje bodo bazene ogrevali v poletni sezoni s tehnologijo toplotne črpalke, ki pretvarja energijo iz Avona.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen