Ukrajina bo vojne zločince lahko predajala Mednarodnemu kazenskemu sodišču

0

Ukrajina bi lahko Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) v obravnavo izročala ruske osumljence vojnih zločinov, če sojenja v Ukrajini iz pravnih razlogov ne bi bilo mogoče izvesti, četudi Rusija ni članica ICC, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal glavni tožilec ICC Karim Khan.

Rusija se namreč ni želela pridružiti ICC, ki je bilo leta 2002 ustanovljeno za namen obravnave kaznivih dejanj na mednarodni ravni, vključno z vojnimi zločini, zločini proti človečnosti in genocidom.

“Pravno gledano to ne bi predstavljalo ovire za našo pristojnost, če bi obstajal razlog, zakaj ta sojenja ne bi mogla potekati v Ukrajini,” je dejal Khan na današnji novinarski konferenci v Haagu, na sedežu agencije EU za pravosodno sodelovanje Eurojust.

Mednarodno kazensko sodišče je sicer kmalu po ruski invaziji začelo lastno preiskavo zločinov v vojni v Ukrajini, vendar si po Khanovih besedah želi, da bi Ukrajina osumljence sama privedla pred sodišče, kjer je to mogoče.

Khan ob tem ni želel povedati, kdaj bo ICC vložilo prve obtožnice. Dejal je le, da bodo počakali, dokler ne bo dovolj dokazov. “Napredujemo in smo osredotočeni, vse bom sporočil ob pravem času,” je dodal glavni tožilec ICC.

V Kijevu so zaradi zločinov, storjenih med rusko invazijo, obsodili že deset ljudi, pa je povedal ukrajinski generalni tožilec Andrij Kostin. Skupno je obtoženih 186 oseb, večinoma v odsotnosti, v 45 primerih so bile preiskave že zaključene in predane sodišču.

Ukrajina bo medtem vložila tudi obtožnico za vojne zločine med ruskim bombardiranjem ukrajinskih mest v preteklih dneh.

“Zadetki vsake rakete in brezpilotnega letala, vsaka škoda na civilni infrastrukturi, vsak Ukrajinec, ki je bil ubit ali ranjen v teh raketnih napadih, vse to je dokumentirano in sproženi so bili kazenski postopki,” je dejal Kostin.

Po podatkih agencije Eurojust je bilo medtem v drugih državah sproženih še dodatnih 20 preiskav vojnih zločinov, storjenih med vojno v Ukrajini.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen