Na maratonu v Ljubljani v dveh dnevih 13.738 udeležencev

0

Na 26. Volkswagen ljubljanskem maratonu je bilo skupaj na 42, 21 in 10 km 8472 udeležencev iz 61 držav. Prvi dan je bilo na ulicah 5266 otrok in mladine, skupaj je bilo v dveh dnevih na startu 13.738 ljubiteljev teka. Nekoliko slabše vreme je odvrnilo okrog 1500 prijavljenih tekačev, ki jih ni bilo na startni črti današnjega maratona.

Organizatorji so pričakovali okrog 14.000 udeležencev. Dež se je s sobote podaljšal v nedeljske jutranje ure, a so se že po startu maratoncev ob deveti uri deževne kaplje umaknile, a sončni žarki iz megle niso pokukali do začetka popoldneva. Ulilo se je vnovič še pred poldnevom, ko so najboljši, tudi na 42 km, že dobili priznanja za svoje dosežke.

Po odpovedi maratona zaradi pandemije novega koronavirusa v letu 2020 je bil lani maraton zgolj z enim dnevom še zelo omejen, tokrat se je, tudi s sejmom Tečem, ki je bil od 20. oktobra na Gospodarskem razstavišču, vrnil v čase izpred pandemije. Vendar še ni dosegel množičnosti iz zadnjega desetletja, ko je rekord padel leta 2015 s 24.372 udeleženci.

Maraton je tokrat potekal zgolj v enem krogu, prav tako so za razliko od lani in prejšnjih let najprej začeli na najdaljših razdaljah, na 21 in 42 km. Tri četrt ure pozneje so startali še na najkrajši razdalji, na 10 km.

Na volilno nedeljo ni bilo večjih težav pri dostopu do volišč, za kar so skrbeli številni prostovoljci, varnostniki, policija in gasilci, je povedala direktorica maratona Barbara Železnik. Na 14 največjih križiščih niso zabeležili nobene težave, promet je bil v celoti sproščen do 8.45 in po 15. uri.

Predsednik države Borut Pahor bo dobil naslednika ali prvič v zgodovini države naslednico, verjetno v drugem krogu. Sam pa se je vnovič udeležil maratona. Zadnjič je cilj kot predsednik Slovenije prečkal z “zastavo slavnih”, na kateri so podpisi številnih vrhunskih slovenskih športnikov.

Glas na volitvah je oddal predčasno sredi tedna. “Danes je bilo zelo lepo. Rad bi se zahvalil ljudem ob progi, ki so spodbujali vse udeležence. Sam sem bil deležen številnih prijaznih pozdravov in lepih besed, tudi na plakatu, na kartonu, na katerem je bilo zapisano, gospod Pahor, hvala vam za vse. Res sem bil ganjen, hvala za prijaznost,” je dejal Pahor po prihodu v cilj. Svojemu nasledniku ali naslednici pa je priporočil, da naj povezuje slovensko narodno in državljansko skupnost.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen