Biden meni, da se je Putin hudo uštel glede Ukrajine in da svet še ni bil tako blizu jedrske katastrofe

0

Ameriški predsednik Joe Biden je v torek za televizijo CNN menil, da je ruski predsednik Vladimir Putin sicer racionalen igralec, ki pa se je hudo uštel glede sposobnosti Rusije, da zavzame Ukrajino. Dodal je, da tudi v Washingtonu iščejo način, po katerem bi se lahko Putin umaknil iz Ukrajine, preden gre vse po zlu.

Biden je že prejšnji teden opozoril, da svet vse od kubanske krize leta 1962 še ni bil tako blizu jedrske katastrofe, kot je sedaj. Rusija zaradi nemoči na bojiščih po Ukrajini bombardira civiliste od daleč in grozi z jedrskim orožjem.

“Mislil je, da ga bodo sprejeli z odprtimi rokami, da je v Kijevu dom matere Rusije in mislim, da se je povsem uštel,” je med drugim dejal Biden. Ukrajinci so po besedah njihovega predsednika Volodimirja Zelenskega doslej v protiofenzivi, ki se je začela konec septembra, osvobodili 2500 kvadratnih kilometrov svojega ozemlja.

Rusija v svoji nemoči strelja od daleč izza svojih meja, kjer se zaradi grožnje z uporabo jedrskega orožja počuti varno. Biden je dejal, da je Putinova ideja, da bo združil vsa ozemlja, kjer ljudje govorijo rusko, iracionalna.

To početje, ki ga je ukrajinski veleposlanik v ZN Sergij Kislica označil za državni terorizem, se ne obrestuje. ZDA so napovedale dodatno pomoč v obliki zračne obrambe, tudi Nemčija je obljubila dostavo svojega sistema obrambe pred raketami.

Nadaljevanje pomoči so obljubili tudi voditelji držav skupine G7. Ukrajinci so medtem še bolj odločni glede obrambe domovine.

Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je pozvala vse zaveznike, naj povečajo tudi finančno pomoč Ukrajini. Ob srečanju z ukrajinskim kolegom Sergijem Marčenkom v Washingtonu ob robu zasedanja IMF in Svetovne banke je dejala, da bo pomoč zagotovila nadaljnje delovanje vlade Ukrajine, ki se bori s surovo rusko agresijo.

ZDA bodo v naslednjih tednih začele pošiljati 4,5 milijarde dolarjev pomoči, ki jo je kongres odobril 30. septembra v paketu, skupaj vrednem 12,3 milijarde dolarjev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen