Strojevodja spregledal rdečo luč: V hudi železniški nesreči na Hrvaškem trije mrtvi, enajst poškodovanih

0

V hudi železniški nesreči v kraju Rajić pri Novski so v petek zvečer umrle tri osebe, še enajst je poškodovanih, je po ogledu prizorišča nesreče dejal hrvaški premier Andrej Plenković. Med smrtnimi žrtvami je tudi 17-letnik. Do nesreče naj bi prišlo, ko se je potniški vlak z veliko hitrostjo zaletel v stoječi tovorni vlak.

Policija je potrdila, da sta v nesreči življenje izgubila dva uslužbenca Hrvaških železnic, in sicer 60-letni sprevodnik in strojevodja potniškega vlaka, poleg njiju pa je umrl še 17-letnik z območja Novske, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po Plenkovićevih navedbah se vsi poškodovani zdravijo v bolnišnicah, med njimi pa naj nihče ne bi bil življenjsko ogrožen. Ob tem ni izdal identitete ponesrečencev, je pa dejal, da so med med njimi tudi tuji državljani. Kot pravi, ima podatke o njih Rdeči križ v Novski.

Po neuradnih podatkih so med poškodovanimi tujci državljani Irana, medtem ko so umrli potniki vsi hrvaški državljani, je poročala hrvaška televizija HRT.

Do hude nesreče je prišlo okoli 21.30 nedaleč od končne postaje v Novski. Ob tem, ko se je potniški vlak zaletel v stoječi tovorni vlak, je prišlo do silovitega trka, po katerem so se potniški vagoni iztirili.

Dejal je še, da so na terenu vse reševalne službe, in najavil preiskavo vzroka nesreče.

Po dosedanjih podatkih je bilo 13 žrtev v trenutku nesreče na potniškem vlaku, ki je potoval iz Vinkovcev v Novsko, medtem ko je bil na tovornem vlaku, ki je potoval iz Šida v Srbiji, samo strojevodja, ki je bil premeščen v bolnišnico v Pakracu. Trije ponesrečenci se zdravijo v Slavonskem Brodu, preostalih sedem pa v Novi Gradiški.

Plenković je dejal, da je strojevodja potniškega vlaka spregledal rdečo luč in se posledično zaletel v tovorni vlak, ki je – domnevno zaradi popravila – stal na progi, več o vzrokih nesreče pa ni želel špekulirati.

Eden od poškodovanih potnikov, ki je sedel v vagonu pri lokomotivi, je povedal, da je bil udarec ob trku močan, kot da bi tank zadel vlak. “Luč je ugasnila, vagon se je prevrnil, nato sem se plazil. Zunaj sem slišal ljudi, kako kričijo, slišal sem gasilce, da hodijo,” je dogajanje po poročanju hrvaškega novičarskega portala N1 opisal Denis Sablić.

Plenković je izrazil sožalje družinam umrlih in obžalovanje zaradi tragičnega dogodka. Železniški promet na tem delu proge je ustavljen, še navaja Hina.

Ob nesreči se je danes oglasil tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki je izrazil sožalje družinam umrlih v nesreči, poškodovanim potnikom v “tej strašni nesreči”, kot jo je označil, pa je zaželel čimprejšnje okrevanje. Zahvalil se je tudi vsem javnim službam, ki so pomagale ponesrečencem, za hiter odziv in oskrbo poškodovanih.

Izrazil je tudi pričakovanje, da bodo hitro ugotovljena vsa dejstva o vzrokih te nesreče, “kakršne na hrvaških železnicah že dolgo ni bilo”, še navaja portal N1.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen