S propagando dosežete vse – tudi oblast: sedaj imamo najmočnejšega Boga, ki se piše Golob

3

Piše: dr. Vinko Gorenak

Slovar slovenskega knjižnega jezika je jasen, za besedo »propaganda« pravi, da je to:

 1.  »Načrtno razširjanje, pojasnjevanje političnih, nazorskih idej z namenom, da se uresničijo…«.
 2. »Namerno prikrivanje, potvarjanje česa z namenom, da se politično, ideološko vpliva…«.
 3. »Javno opozarjanje na kaj, navadno z navajanjem dobrih lastnosti, z namenom pridobiti kupce, obiskovalce…«. 

Nekoliko nenavaden uvod v ta prispevek, vendar ocenjujem, da je tak uvod potreben. Seveda se v tem prispevku ne nameravam ukvarjati s klasično propagando, točneje z oglasi, ki nas prepričajo, da je točno ta in ta klobasa najboljša, da je točno ta in ta telefon ali kakršenkoli drug izdelek najboljši, ukvarjati se nameravam s tako imenovano »politično propagando«, ki pa tako ali drugače pomembno vpliva na naše življenje, zlasti v smislu vseh vrst volitev in njihovih rezultatov.

Zdi se mi, da se v zadnjem slabem stoletju na tem področju ni kaj dosti spremenilo, če pa se je kaj spremenilo, je tega bore malo. Pojdimo v tretje desetletje prejšnjega stoletja. V Nemčiji je takrat z volitvami prišel na oblast Adolf Hitler. Dobrih deset let in več je bil v Nemčiji zelo priljubljen vladar, ki so se mu Nemci klanjali. Toda zakaj? Eden od odgovorov je v tem, da je imel dobro politično propagando. Nemci so takrat, zlasti v prvem delu njegovega obdobja v njem videli božanstvo na zemlji. Toda resnica je seveda popolnoma drugačna.

Pa pojdimo v nam bližnji čas in dejansko enake razmere. Tudi Tito je prišel na oblast z nekakšnimi volitvami. Pustimo ob strani to, da drugi niti kandidirati niso smeli. Toda celih 35 let in morda še dodatnih 10 let je veljal za božanstvo, ki smo ga deležni le takratni prebivalci Jugoslavije. Spomnimo se množic, ki so histerično jokale ob njegovi smrti. Zakaj je bilo to mogoče? Zaradi propagande. Mediji vseh vrst so nas dnevno prepričevali, da je božanstvo na zemlji, niso pa nam povedali ničesar o njegovih zlasti povojnih zločinih. Kaj je to strankarski parlamentarizem se nam niti sanjalo ni. Zaradi propagande smo bili prepričani, da živimo v najboljši državi na svetu.

Če se nekako spustimo v današnji čas, ko cela Evropa jasno ve, da je Rusija s svojo vojsko napadla Ukrajino, Rusi z ogromno večino podpirajo Putina. Prepričani so, da ne gre za napad Rusije na Ukrajino, temveč da je tam neke vrste specialna operacija s katero ščitijo Rusijo samo. Kako je to mogoče? Odgovor je seveda v propagandi. Vsi mediji in drugi pomembneži, pravijo jim »oligarhi« seveda podpirajo Putina in specialno operacijo, le o napadu Rusije na Ukrajino ne govori nihče.

V Sloveniji sicer nimamo Hitlerja, Tita, Putina in še koga podobnega, zato primerjava ni povsem mogoča, toda nekatere vzporednice so, kar pa je z vidika modernih medijev in komunikacijskih sredstev dejansko še huje. V Sloveniji vsaka štiri leta dobimo novega Boga. Naj vas spomnim na Jankoviča 2011, Cerarja 2014, Šarca 2018 in nenazadnje Goloba 2022. Propaganda je pravi odgovor na vprašanje, zakaj se nam to dogaja. Ob dejstvu, da je 90 in več odstotkov medijev na strani leve politične opcije in ob dejstvu, da so se v zadnjem času na isti strani angažirale še nekatere nevladne organizacije, je jasno, da imamo sedaj najmočnejšega Boga, ki se piše Golob. Ne glede na to, da do sedaj ni naredil praktično nič koristnega, mu ljudstvo ploska in ankete njegovo priljubljenost kujejo v nebo.

Ko se pogovarjam s preprostimi ljudmi v svojem okolju, me velikokrat sprašujejo, kako je to mogoče, večina prisega na to, da ga niso volili. Toda legitimnosti volitev ne moremo postavljati pod vprašaj, lahko pa se vprašamo, kako je mogoče, da propaganda v modernem času komunikacijskih sredstev in v času, ko imamo vendarle nekaj malega medijev, ki niso naklonjeni levemu političnemu polu, ta s svojo propagando dosega take rezultate. Boljše vprašanje bi bilo, kako je mogoče, da vsaka štiri leta nek anonimus s propagando, tako hudo zavede večino ljudi.

Št. komentarjev: 3
 1. Pubec pravi

  Gorenak in ker ta , kot praviš bog, tebe in tvojega nakladanja ne upošteva, kot nekdanji najpametnejši, nedotakljivi, najpoštenejši ” bivši bog”, ga moraš nujno popljuvati in mu metati polena pod noge? Ko se je to dogajalo vam, pa ste cvilili in krulili na ves glas, na čelu s teboj in lepo u..rejeno gospo Jelko Godec in ” raznimi ” koprivami

 2. Prdec pravi

  Tega fosila ne boste umaknili?

 3. Julija pravi

  Hvala vsem, ki se truditi za skupno dobro in poskušate odpreti oči nerazumljivi, nedojemljivi, ne-umnosti Slovencev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen