Po zadnji anketi Mediane Pirc Musarjeva z nekoliko višjo podporo (31%), Logar ostaja pri 23%

2

Nataša Pirc Musar ima po odstopu Marte Kos od kandidature nekoliko večjo podporo za predsednico države, je pokazala najnovejša javnomnenjska anketa, ki jo je za časnik Delo opravila Mediana. Če je pred dvema tednoma uživala približno 26-odstotno podporo, je ta zdaj pri okoli 31 odstotkih. Podpora Anžetu Logarju medtem ostaja pri 23 odstotkih.

Na zadnji anketi, ki jo je Mediana izvedla za časnik, bi za Pirc Musarjevo, če bi bile volitve zdaj, glasovalo 26,1 odstotka vprašanih, za Logarja pa 23,4 odstotka. Takrat še kandidatka Gibanja Svoboda Marta Kos bi dobila 14,1 odstotka.

A Kosova je medtem nepričakovano od kandidature odstopila, pri tem pa kot razlog navedla “spremenjene okoliščine iz osebnih razlogov”. Izvršni odbor največje vladne stranke je nato sklenil, da na predsedniških volitvah ne bodo ponudili drugega kandidata. Svet stranke se bo medtem do sredine meseca odločil, katerega od preostalih predsedniških kandidatov bodo podprli, pri čemer je premier in predsednik stranke Robert Golob dejal, da sam želi podpreti tistega, ki bo “najbolj okrepil demokratično sredino”.

Po tem novem dejstvu v predsedniški tekmi bi Pirc Musarjeva, če bi bil prvi krog predsedniških volitev to nedeljo, prejela 31,3 odstotka glasov, Logar pa 23,3 odstotka. Raziskava je bila sicer izvedena 31. avgusta in 1. septembra na vzorcu 506 oseb.

Ostali napovedani kandidati ostajajo pri največ nekajodstotni podpori. Ivo Vajgl bi tako dobil 3,8 odstotka, Sabina Senčar 3,1 odstotka, Alojz Kovšca 2,5 odstotka, Vladimir Prebilič 2,3 odstotka, Gregor Bezenšek 1,9 odstotka, Andrej Magajna 1,1 odstotka in Franci Kindlhofer 1,0 odstotka. Ostali od številčne skupine oseb, ki so napovedale potegovanje za predsedniško mesto, bi dobili manj kot odstotek podpore.

Pirc Musarjeva bi se pred Logarja uvrstila tudi, če bi oba prišla v drugi krog volitev. Tam bi jo podprlo 43,3 odstotka vprašanih, Logarja pa 33,3 odstotka. Ob izločitvi neopredeljenih bi zanjo glasovalo 56 odstotkov vprašanih, za Logarja 44 odstotkov. Kot spominjajo pri Delu, bi bil poslanec in dolgoletni vidni član SDS tako blizu ponovitvi najboljšega dosedanjega uspeha kandidatke slovenske desne sredine. Barbara Brezigar je namreč leta 2002 v drugem krogu proti Janezu Drnovšku zbrala 43,48 odstotka glasov.

Logar se sicer v svojih zadnjih javnih nastopih trudi ustvariti vtis, da njegova kandidatura ni le strankarska kandidatura SDS, ampak da želi v predsedniški tekmi delovati kot povezovalen kandidat. V Logarjevem štabu so za Delo na primer potrdili, da je v zadnjih dneh prodal tudi pet delnic, ki jih je imel v družbi NovaTV24.si. Ta izdaja program Nova24TV, med delničarji so tudi vidni člani SDS.

Vlaganje kandidatur za predsedniške volitve je mogoče do 28. septembra. A že v sredo, ko se bo iztekel rok, do katerega morajo organizatorji odpreti poseben volilni transakcijski račun, bo po oceni časnika bolj jasno, kdo od kandidatov, ki so do zdaj napovedali svojo kandidaturo, je v svoji nameri resen oziroma ali se namerava v boj vmešati še kdo.

Št. komentarjev: 2
  1. konrad pravi

    Logarja bo JJ sedaj dokončno skuril. Ob tem je zanimivo, zakaj Logar to dopušča.

  2. METULJ pravi

    Zadnja anketa mediane,hehe. Nekoč je bilo….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen