Prvi poklon podanikov: Krsta Elizabete II. pokrita s škotsko zastavo krenila na pot proti Edinburghu

0

Z gradu Balmoral na Škotskem je malo po 11. uri po srednjeevropskem času proti Edinburghu krenila krsta pokojne britanske kraljice Elizabete II. Hrastova krsta, pokrita s škotsko zastavo in vencem belega cvetja, bo v spremstvu sedmih vozil do škotske prestolnice potovala šest ur, med potjo pa se ji lahko prvič poklonijo podaniki.

Na gradu, kjer je kraljica v četrtek umrla, so se doslej od nje lahko poslovili le najbližji sorodniki in uslužbenci. Na poti v Edinburgh naj bi krsta prečkala tudi Aberdeen in Dundee.

Ob poti so se zbrale množice ljudi, ki v tišini mirno spremljajo povorko vozil. Nekateri so tudi jokali ali metali cvetje pred pogrebni voz. Lokalni predstavniki so iz spoštovanja spustili glave.

Skozi naselja vozi konvoj počasneje, v njem pa sta tudi kraljičina hči, princesa Anne, in njen soprog, admiral Tim Laurence.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je Elizabeto II. označila za izjemno žensko. “Žalosten in pretresljiv trenutek, ko njena visokost kraljica še zadnjič zapušča svoj ljubljeni Balmoral,” je zapisala na Twitterju. “Danes, na njenem potovanju v Edinburgh, se bo Škotska poklonila izjemni ženski,” je dodala.

V Edinburghu bo pokojnica počivala v rezidenci Holyroodhouse, v ponedeljek pa jo bodo novi britanski kralj Karel III., princesa Anne, princ Andrew in princ Edward pospremili v katedralo St. Giles. Tam bo imela javnost prvič možnost bdeti ob krsti, preden jo odpeljejo v London.

Pogreb kraljice Elizabete II., ki se je v četrtek poslovila v starosti 96 let po več kot 70 letih vladavine, bo 19. septembra v Westminstrski opatiji v Londonu.

Na tisoče ljudi vse od novice o kraljičini smrti polaga cvetje pred Buckinghamsko palačo in gradom Windsor. Kraljeva uprava je pozvala žalujoče, da odstranijo ovoje s cvetja, lahko pa poleg cvetja polagajo tudi pisma in kartice. Ne sprejemajo pa plišastih medvedkov, balonov, prižganih sveč ali drugih predmetov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen