Papež Frančišek obsodil grozodejstva v Ukrajini, vernike pa pozval naj bodo blizu temu plemenitemu in trpečemu ljudstvu

0

Papež Frančišek je danes na splošni avdienci v Vatikanu obsodil grozodejstva v od vojne razdejani Ukrajini in vernike pozval, naj bodo blizu temu plemenitemu in trpečemu ljudstvu. O dogajanju ga je obvestil poljski kardinal Konrad Krajewski, ki ga je papež pred tem poslal v Ukrajino na njegovo četrto humanitarno in pastoralno misijo v državi.

“Kardinal mi je poročal o trpljenju tega ljudstva, o krutih dejanjih, grozodejstvih, mučenih truplih, ki jih najdejo,” je dejal papež in hkrati vernike pozval, naj bodo z mislimi in molitvami blizu “temu plemenitemu in trpečemu ljudstvu”, poroča spletni portal Vatican news.

Krajewski je v začetku tedna obiskal mesti Harkov in Izjum. Po poročanju ukrajinskih medijev je v gozdu blizu mesta Izjum videl, kako so preiskovalci izkopavali grobove in dvigovali trupla. Po podatkih ukrajinskih oblasti je bilo tam pokopanih več kot 400 ljudi. Nekateri naj bi umrli zaradi bombardiranja mesta s strani ruske vojske, drugi pa so bili mučeni in ustreljeni.

Poljski kardinal Krajewski je med obiskom v Ukrajini tudi molil pred množičnimi grobišči.

V soboto so se kardinal ter katoliški in protestantski škof med raztovarjanjem pomoči v bližini Zaporožja znašli na območju, ki je bilo tarča obstreljevanja. “Prvič v življenju nisem vedel, kam naj tečem. Ker ni dovolj, da tečeš. Vedeti moraš tudi, kam iti,” njegove besede povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen