Nadzorni svet Tomaža Kokota razrešil z vrha Pošte Slovenije

0

“Tomažu Kokotu, sicer kadru SDS, je nadzorni svet, ki ga vodi Urška Kežmah, očital, da se ni ustrezno odzval na prihod avstrijske pošte na slovenski trg. Te okoliščine po njihovo predstavljajo bistveno spremenjene poslovne okoliščine, zaradi katerih je nadzorni svet ocenil, da je nujno v družbi spremeniti organiziranost in poslovanje na način, ki bo družbi zagotovil primerno ohranitev obstoječega tržnega deleža,” poroča današnje Delo.

Po neuradnih informacijah Dela je moral Kokot že zapustiti prostore Pošte. Kokot je za Delo odpoklic iz ekonomsko-poslovnega razloga že potrdil in napovedal, da se bo pritožil.

V zvezi z imenovanjem Kokota na mesto generalnega direktorja 1. februarja letos je bilo zadnje mesece precej medijskega poročanja. V tem času so namreč odstopili trije nadzorniki, zadnji po imenovanju Kokota na mesto prvega človeka Pošte, še eden pa je prijavil nedopusten politični pritisk.

Kokot je veljal za kader SDS, bil je županski kandidat te stranke na lokalnih volitvah v Poljčanah. Do nesporazumov v prejšnjem nadzornem svetu je prihajalo zaradi domnevnih pritiskov okoli njegovega imenovanja, saj naj ne bi imel zahtevanih nekajletnih izkušenj vodenja večje gospodarske družbe.

Slovenski državni holding (SDH) je že aprila sprejel sklep o izvedbi neodvisnega pravnega pregleda postopkov imenovanja. Konec junija so se seznanili s poročilom Odvetniške pisarne Ulčar & partnerji o opravljenem neodvisnem pravnem pregledu. Po poročanju medijev naj bi pregled pokazal določene nepravilnosti, podrobnosti pa iz SDH niso sporočili.

So pa le nekaj dni pozneje na skupščini Pošte Slovenije zamenjali tri od petih predstavnikov kapitala, ki sedijo v nadzornem svetu. Odpoklic so pojasnili z izgubo zaupanja lastnika, potem ko je bila opravljena revizija imenovanja Kokota za generalnega direktorja družbe.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen