Na Tirolskem danes volijo nov 36-članski deželni parlament

0

V avstrijski zvezni deželi Tirolska danes potekajo volitve deželnega parlamenta. Po napovedih se doslej vladajoči Avstrijski ljudski stranki (ÖVP) – ta je bila na oblasti v deželi zadnjih 77 let – obeta precej manj glasov kot pred štirimi leti.

Ljudska stranka je na volitvah leta 2018 dobila 44 odstotkov glasov, zdaj pa naj bi ji podpora padla pod 30 odstotkov. Po drugi strani se krepi podpora socialdemokratom, ki so leta 2018 dobili 17 odstotkov glasov, medtem ko naj bi jih zdaj okoli 21 odstotkov oziroma približno toliko kot svobodnjaki. Zeleni računajo na okoli deset odstotkov glasov.

Kdo bo v prihodnje sestavljal deželno vlado v Innsbrucku, ni gotovo. Dosedanja koalicija ÖVP in Zelenih namreč po napovedih ne bo imela zadostne večine.

Nekaj več kot pol milijona volivcev izbira 36 članov deželnega parlamenta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Volišča bodo odprta do 17. ure, zvečer bodo znani prvi izidi glasovanja.

Volitve so pomemben preizkus pred predsedniškimi volitvami, ki bodo v Avstriji 9. oktobra. Prihodnje leto pa bodo deželne volitve potekale v treh deželah, na Koroškem, v Spodnji Avstriji in v Salzburgu.

Pripis: V avstrijski zvezni deželi Tirolska je danes na volitvah deželnega parlamenta vladajoča Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) – ta je na oblasti v deželi zadnjih 77 let – doživela hud poraz. Glede na projekcije je dobila 34,5 odstotka glasov, to je deset odstotnih točk manj kot pred štirimi leti.

Po drugi strani se krepi podpora socialdemokratom, ki so leta 2018 dobili 17 odstotkov glasov, danes pa glede na projekcije 19 odstotkov oziroma približno toliko kot svobodnjaki. Zeleni, ki so bili doslej v vladi z ljudsko stranko, so dobili osem odstotkov glasov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ljudska stranka doslej na Tirolskem na nobenih volitvah ni dobila manj kot 39,3 odstotka glasov.

Kdo bo v prihodnje sestavljal deželno vlado v Innsbrucku, ni jasno. Vodilni kandidat ÖVP Anton Mattle je pred volitvami zavračal sodelovanje s svobodnjaki.

59-letni dosedanji tirolski gospodarski minister se je soočal s slabšo prepoznavnostjo, dosedanji dolgoletni deželni glavar Günther Platter se je namreč poslovil šele z volitvami.

Nekaj več kot pol milijona volivcev je izbiralo 36 članov deželnega parlamenta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Volitve so bile pomemben preizkus pred predsedniškimi volitvami, ki bodo v Avstriji 9. oktobra. Prihodnje leto pa bodo deželne volitve potekale v treh avstrijskih deželah, na Koroškem, v Spodnji Avstriji in v Salzburgu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen