Krsto s pokojno Elizabeto II. bodo danes iz Edinburgha prepeljali v London

0

Krsto s pokojno britansko kraljico Elizabeto II., ki je v četrtek umrla na škotskem gradu Balmoral, bodo danes popoldne iz Edinburgha z letalom prepeljali v London. Nato jo bodo prepeljali v Buckinghamsko palačo, kjer jo bosta sprejela novi kralj Karel III. ter kraljica žena Camilla.

Hrastovo krsto, pokrito s škotsko kraljevo zastavo in vencem belega cvetja, so v nedeljo v spremstvu sedmih vozil z gradu Balmoral odpeljali do škotske prestolnice. Na poti do Edinburgha so se preminuli monarhinji poklonile množice, ki so se zbrale ob cesti. Čez noč je bila krsta v palači Holyroodhouse, ki je uradna rezidenca britanskega monarha na Škotskem, v ponedeljek pa so jo v procesiji pospremili do edinburške katedrale svetega Egidija.

V katedrali bo krsta 24 ur, javnost pa je tam lahko prvič obiskala preminulo kraljico. Iz katedrale bodo kraljičino krsto prepeljali na edinburško letališče, od tam pa z letalom v London.

Kraljevi par bo pred prihodom krste v Buckinghamsko palačo obiskal Belfast. Tam se bo Karel III. sešel z državnim sekretarjem za Severno Irsko Chrisom Heaton-Harrisom iz konservativne stranke ter voditelji drugih strank. Po srečanju z verskimi voditelji se bosta Karel III. in Camilla udeležila maše v Katedrali svete Ane, nato pa se bosta vrnila v London.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen