[Golobova avtoriteta na nuli] Mesec: Ministrstva za solidarno prihodnost ne bo, tako sem se odločil in to povedal Golobu!

1

Ministrstva za solidarno prihodnost, ki ga je načrtovala vlada Roberta Goloba, ne bo, je v pogovoru za STA razkril Luka Mesec in dodal, da bo ostal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Na ta resor pa bodo prenesena področja stanovanjske politike, dolgotrajne oskrbe in ekonomske demokracije, je napovedal.

Novega ministrstva “ne bo ne glede na izid morebitnega referenduma”, je poudaril minister in koordinator Levice Mesec. “Tako sem se odločil sam in to sem tudi že povedal predsedniku vlade,” je pojasnil.

Ministrstvo za solidarno prihodnost je namreč predvideno v spremenjenem zakonu o vladi, ki uvaja tri nova ministrstva, poleg omenjenega še ministrstvi za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za podnebje in energijo. Zakon se še ne izvaja, ker se obeta zakonodajni referendum o njem. Podpise za razpis referenduma zbirajo v SDS, ločeno pa tudi aktivist Vili Kovačič.

Ministrstvo za solidarno prihodnost bi bilo po Meščevih besedah smiselno ustanoviti ob začetku mandata, po vsem tem času pa za to ne vidi več smisla. Nova sprememba bo sicer terjala vnovično spremembo zakona o vladi.

Bodo pa razširili aktualno ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z novimi vsebinami, tako da bo bdelo tudi nad stanovanjsko politiko, v celoti nad dolgotrajno oskrbo in ekonomsko demokracijo, torej nad vsemi področji, ki bi jih sicer pokrivalo novo ministrstvo.

Simon Maljevac, ki naj bi po prvotnem načrtu prevzel ministrstvo za delo, bo ostal državni sekretar.

Mesec je v pogovoru, ki ga bo STA v celoti objavila v prihodnjem tednu, spregovoril tudi o sodelovanju v koaliciji. Kot je dejal, nesoglasja med partnerji “seveda so, saj smo v politiki”, a jih rešujejo dobro.

“Moram reči, da sem zelo pozitivno presenečen, prej sem bil vajen slovenskega parlamentarizma, zmerjanja, licitiranja, stvari, ki jih pač gledamo po televiziji, v vladi pa ni nič od tega, ne licitiramo, nihče nikomur ni še nikoli grozil ali ga zmerjal ali kaj podobnega. Zelo lepo argumentiramo, razpravljamo, četudi je polemika huda, je obravnavana na spoštljiv način in brez kakršnihkoli pikrih dodatkov,” je pometel s špekulacijami o (ne)iskrenih odnosih.

Kot je izpostavil, ne vidi nobenega razloga, da bi Levica zapustila to vlado, samozavesten pa je tudi glede opravljanja funkcije koordinatorja stranke.

Število komentarjev: 1
  1. miha pravi

    Dajte dol zapreti to skuštrano vlado, Mesca pa poslati na Luno. Slovenija rabi resne in odgovorne politike!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen