Fidesz: Sramotno je, da Evropski parlament še vedno napada Madžarsko v trenutnih kriznih razmerah po vsej Evropi!

0

“Sramotno je, da Evropski parlament še vedno napada Madžarsko v trenutnih kriznih razmerah po vsej Evropi! Fideszu se zdi zmedeno početje, da se celo v sedanji krizi Evropski parlament ukvarja samo z napadi na Madžarsko,” so zapisali v največji vladni madžarski stranki Fidesz. Na tem mestu objavljamo govore madžarskih poslancev v Evropskem parlamentu pred glasovanjem o poročilu o vladavini prava. Razprava je v Strasbourgu potekala minulo sredo.

Kinga Gál: To je lov na čarovnice proti Madžarski

To, kar se tukaj dogaja že desetletje, je lov na čarovnice. Tu pred vami stojim od leta 2013. Med obravnavo poročila gospoda Tavaresa in od takrat naprej se borim proti vse bolj neustavljivi sovražni kampanji proti naši državi, ki se gradi kot hiša iz kart. Neupravičeno poročilo Sargentinijeve je le dvignilo stave s postopkom po členu 7, zdaj pa zahtevate odvzem sredstev EU. Ta neresnična besedila je naročila madžarska opozicija, nastala pa je skupaj z aktivnim sodelovanjem tako imenovanih neodvisnih nevladnih organizacij in strokovnjakov: ta poročila so ponarejene obtožnice.

Nezaslišano je, da tisti, ki so že četrtič doživeli hud poraz na volitvah, z uporabo svojih mednarodnih omrežij delajo vse, da Madžarski odvzamejo njeno upravičeno financiranje EU. Namesto da bi imeli v mislih interese Madžarov, kot so zdravstveni delavci in učitelji, jih izdajajo. Medtem ko potekajo konstruktivna pogajanja med Komisijo in madžarsko vlado, tukaj večina Evropskega parlamenta spet stigmatizira in podžiga problem. V imenu pravne države se dela nov diktat. Hvala, ampak mi Madžari nočemo biti del tega.

Balázs Hidvéghi: Roke stran od Madžarske!

Sramotno je, da del Evropskega parlamenta z roko v roki s predstavniki madžarske levice še naprej, tudi v krizi, kot je ta, izvaja to obrekovalsko politično kampanjo proti Madžarski. Se vam ne zdi, da bi morali imeti pomembnejše naloge? Ali se res ne bi morali ukvarjati s krizo in gospodarsko negotovostjo, ki jo povzroča vojna in napačno usmerjene sankcije, ki jih je uvedel Bruselj, namesto da napadate Madžarsko z vsemi temi lažmi? Milijoni in milijoni državljanov se soočajo s težavami pri plačevanju
računov za energijo. Obstajajo gospodarske težave; podjetja propadajo, negotovost in brezposelnost grozita, a namesto tega s to poplavo laži še naprej že stotič napadate Madžarsko.

Glede na izkušnje iz zadnjih let je možno izpogajati in doseči dogovor z Madžarsko, če je seveda cilj doseči dogovor. Vendar to ni vaš cilj. Hočete izsiljevati, nočeš se dogovora. Želite izsiljevati, ker se ne morete sprijazniti, da so to pomladi že četrtič zaporedoma Madžari rekli ne madžarski levici, in rekli so ne bruseljski indoktrinaciji. Zato si izmišljate lažna poročila, pošiljate lažne komisije za ugotavljanje dejstev na Madžarsko in grozite s sankcijami. Ampak enkrat za vselej morate razumeti: za nas bodo nacionalni interesi vedno na prvem mestu! Tudi če vam to ni všeč. Roke stran od Madžarske!

Tamás Deutsch je med razpravo po govoru Ursule von der Leyen v Strasbourgu močno kritiziral sankcije EU proti Rusiji

Naj povem nekaj. Na Madžarskem socialisti pripadajo skupini S&D, liberalnim skupinam in politične stranke, ki pripadajo skupini Zelenih, so bile v političnem zavezništvu z antisemitsko politično stranko Jobbik. Torej, če ste proti sodelovanju s skrajnimi političnimi silami, potem raje najprej poglejte na svoje dvorišče. Gospa predsednica, Madžari, kot sinovi naroda, ki je trpel tako nemško kot sovjetsko okupacijo, točno vemo, kako se je boriti za neodvisnost kljub agresiji.
Kot judovski madžarski otrok preživelega holokavsta točno vem, kakšno je nečloveško uničenje vojne. Vsi smo na strani napadenih. Evropska komisija je ob sprejetju sankcij EU v začetku poletja obljubila, da bodo sankcije Rusijo spravile na kolena. Obljubili ste nam, da bodo sankcije prinesle konec vojne. No, še vedno ne vidimo konca vojne, a računi Evropejcev za energijo so skokovito narasli. Odkar so bile uvedene sankcije je inflacija, Evropejci postajajo revnejši, Rusija pa bogatejša. Evropa se sooča s krizo in pomanjkanjem energije. Rusija je medtem zabeležila prihodke brez primere zaradi dviga cen energije. Gospa predsednica, to ni tisto, kar je Komisija obljubila, ko je uvedla sankcije.
V svoji drugi pripombi ob koncu razprave je Deutsch dejal, da je “omejitev cene uvoženega plina še ena sankcija, ki bi dodatno zmanjšala že tako omejeno ponudbo plina, kar je absurdna ideja na pragu kurilne sezone.« Sklicujoč se na predlog Von der Leyenove, da bi morale evropske družine, ki se spopadajo z nedosegljivimi računi za energijo, poslati svoje račune Moskvi, je dejal, da bodo Evropejci “ob povratnem rezultatu sankcij, posledično skokoviti inflaciji in neukrepanju Komisije, pošiljali svoje račune za komunalne storitve v Bruselj, da jih plačate vi.”

György Hölvényi: V zadnjih 20 letih v evropskem dokumentu še nisem videl tako kaotične mešanice različnih dejstev, predpostavk in polresnic

Na najnovejše vidike skoraj 10 let stare politične razprave se moramo odzvati v samo minuti in pol. V zadnjih 20 letih še nisem videl tako kaotične mešanice različnih dejstev, domnev in polresnic v evropskem dokumentu. Ni vam treba biti politik ali strokovnjak, da vidite realnost. Vse bolj radikalizirana evropska levica želi umestiti Madžarsko pod njeno skrbništvo. Na Madžarskem so v zadnjih mesecih volivci z veliko večino ponovno izvolili vlado. Po drugi strani pa avtorji tega dokumenta izražajo topiko madžarske opozicije. Temu dokumentu očitno manjka objektivnosti in ni nič drugega, mednarodni sekretariat, kot politični pamflet, deklaracija. Na žalost je zaradi tega vloga EP v očeh evropskih volivcev trivialna. Vse to počnejo sredi vojne, brezposelnosti in prehrambene krize. Dolga leta ste govorili – zdaj madžarskim volivcem, drugič desetinam milijonov drugim volivcev – „vam, volivcem, ni pomembno, če se ne obnašate tako kot mi“. Ne gre za nezmotljivost madžarske vlade. Madžarska vlada se lahko moti, tako kot vsi ostali. Toda Madžarska je bila vedno odprta za kompromis, da bi dosegli dogovor. Kot Madžar vem, da Madžarska ne more in ne bo prešla pod vaše skrbništvo. Imam predlog za vas: lahko ustanovite hungofobično skupino prijateljstva. To bi bila res poštena poteza.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen