Berlusconi pred volitvami razburil z izjavo, da je bil Putin prisiljen v vojno

0

Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami v Italiji v četrtek razburil z izjavo, da je bil ruski predsednik Vladimir Putin prisiljen v vojno v Ukrajini. “Putina so rusko ljudstvo, stranka in njegovi ministri silili, naj začne to posebno operacijo,” je dejal v intervjuju za televizijo Rai.

V preteklosti je Berlusconi veljal za prijatelja ruskega predsednika, po ruski invaziji na Ukrajino pa je dejal, da je zaradi Putinovega ravnanja razočaran. A v četrtkovem intervjuju za Rai je poudaril, da je “Putin zdrsnil v resnično težko in dramatično situacijo”.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je Berlusconi te besede uporabil namenoma, ker so Putina za posredovanje v Ukrajini februarja prosili predstavniki dveh samooklicanih ljudskih republik v regiji Donbas na vzhodu Ukrajine.

Vodja stranke Naprej Italija, članice desnega zavezništva, ki se mu obeta zmaga na nedeljskih volitvah, je tudi dejal, da je Putin želel vlado Volodimirja Zelenskega v Kijevu zamenjati z “vlado dostojnih ljudi”.

Izjave 85-letnega medijskega mogotca in veterana v italijanski politiki, ki je v preteklosti že večkrat razburil javnost s škandali, so vznemirile vse, ki se bojijo, da se bo Italija po volitvah približala Rusiji. Poleg Berlusconija za Putinovega zaveznika v desnem zavezništvu velja tudi vodja desne Lige Matteo Salvini.

“Ni besed, s katerimi bi to komentiral,” je v odzivu na Berlusconijeve izjave danes tvitnil vodilni kandidat leve sredine na volitvah, sekretar levosredinske Demokratske stranke Enrico Letta. Vodja stranke Akcija in nekdanji minister za industrijo Carlo Calenda pa je Berlusconija označil za “nekoga med Putinovim tiskovnim predstavnikom in vojaškim svetovalcem”.

Italijo je sredi septembra vznemiril tudi dokument ameriške obveščevalne službe, ki razkriva, da je Rusija od leta 2014 tujim političnim strankam in kandidatom v več deset državah namenila najmanj 300 milijonov dolarjev, da bi tako tam pridobila vpliv. Ob tem ne omenja, za katere države gre. Več italijanskih politikov je zahtevalo razjasnitev okoliščin, Salvini in vodja postfašističnih Bratov Italije Giorgia Meloni pa sta zanikala, da bi prejela denar od Rusije.

Tik pred volitvami pa je duhove razburkalo še rusko veleposlaništvo v Rimu, ki je v četrtek na Twitterju objavilo štiri fotografije, na katerih je Putin z voditelji skoraj vseh italijanskih strank, ki bodo sodelovale na nedeljskih volitvah, z izjemo Melonijeve. “Iz nedavne zgodovine odnosov med Rusijo in Italijo. Imamo spomine,” je zapisalo veleposlaništvo. V javnosti ta poteza odmeva kot predvolilna provokacija.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen