Arsenovič je končno sprevidel, da se ne more igrati z živci Mariborčanov – Starega mosta za osebne avtomobile ne bo zaprl

0

Po razburjenju mariborske javnosti zaradi več novih prometnih ureditev v Mariboru, tudi napovedi zaprtja Starega mosta za osebne avtomobile, je župan Saša Arsenovič danes povedal, da bodo s slednjim še nekoliko počakali. Bodo pa za večjo varnost in urejenost prometa v območju za pešce uredili kratkotrajna parkirna mesta za dostavljavce hrane.

Za dostavljavce hrane mariborska občina ureja posebna parkirna mesta v središču mesta na petih točkah, kjer bodo lahko za 15 minut parkirali vozila. Morajo pa dostavljavci hrane za njihovo uporabo pridobiti dovolilnice in označiti postanek s parkirno uro, so danes sporočili z občine.

Župan Arsenovič je na današnji novinarski konferenci v okviru predstavitve programa Evropskega tedna mobilnosti še povedal, da bodo čez nekaj dni predstavili arhitekturne rešitve za novo brv čez Mariborski otok. Podobno brv naj bi predvidoma do leta 2025 zgradili tudi v Melju in ga tako povezali prek Drave s Pobrežjem. Na tem območju so poleti začeli izgradnjo in razširitev Dravske kolesarske poti, ki bo del nastajajoče krožne Dravske promenade vzdolž reke od Mariborskega otoka do Malečniškega mosta.

Dodatne kolesarske poti bodo po besedah župana zgradili tudi drugod po občini, da bi tako omogočili hitrejši in bolj trajnosten dostop vsem prebivalcem občine do središča mesta in glavnih ustanov, kot so bolnišnica, univerza in upravna enota. “Sistem MBajk je dokaz, da smo na pravi poti. Skoraj vsak deveti prebivalec mesta Maribor je registriran uporabnik, kar dokazuje, da si ljudje želijo te oblike prevoza. Zato bomo poskušali obstoječo mrežo postaj širiti,” je napovedal.

V t.i. železniškem trikotniku pri nakupovalnem središču Europark načrtujejo mobilnostno vozlišče, po besedah Arsenoviča pa je tudi po menjavi vlade še aktualen načrt izgradnje cestnega predora pod mestnim jedrom. “Ta projekt je še živ. Država dela naprej na projektiranju,” je povedal.

Je pa občina stopila korak nazaj pri napovedani zapori Starega mosta. Podžupan Samo Peter Medved je maja napovedal, da ga nameravajo še letos zapreti za osebna motorna vozila in nameniti le pešcem, kolesarjem, avtobusom, taksijem in dostavi. Arsenovič pa je danes dejal, da bodo s tem še nekoliko počakali. “Kljub vsemu hitenju z uvajanjem trajnostne mobilnosti smo se naučili, da je treba kdaj malo več komunicirati z javnostmi, da ne bo očitkov, da delamo kaj na hitro. Mogoče je to ideja za kakšno drugo leto,” je dejal.

Vodstvo občine je trenutno soočeno z nezadovoljstvom javnosti zaradi nekaterih točk v predlogu novega občinskega prostorskega načrta, med drugim pozidav v Bresternici in ob krožišču na Gosposvetski cesti. Meščane je vznemirila tudi nova ureditev Tyrševe ulice, še vedno pa je slišati tudi pritožbe, da je zaradi zaprtja Glavnega trga in Koroške ceste do tržnice več prometa na drugih ulicah v središču mesta ter da je v središču mesta vedno manj parkirnih mest.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen