Von der Leynova na BSF: Bo vladavina moči zamenjala moč pravil? Vse je odvisno od moči demokracije!

0

Letošnji naslov blejskega strateškega foruma (BSF) po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen v celoti povzame najpomembnejše vprašanje našega časa, to je, ali bo vladavina moči zamenjala moč pravil. Vse je odvisno od moči demokracije, se po besedah predsednice glasi odgovor na to vprašanje.

“Vse je odvisno od naših sposobnosti za ohranitev temeljnih načel, upor agresiji ter zaščito naših vrednot in naših prijateljev,” je glede naslova 17. BSF, ki se glasi Vladavina moči ali moč pravil, še povedala predsednica komisije.

Kot je poudarila v nagovoru ob začetku foruma, ki se ga udeležuje prvič, ruski predsednik Vladimir Putin ne sme zmagati vojne v Ukrajini, če želimo ohraniti temeljna načela, kot sta pravica do samoodločbe in nedotakljivost meja. “Ukrajina pa mora zmagati v tej vojni,” je dejala predsednica von der Leyen.

Pri tem je spomnila na sankcije, ki jih je zaradi invazije na Ukrajino proti Moskvi uvedla EU, ter finančno in vojaško pomoč Ukrajini.

“Ukrajino bomo podpirali, dokler bo treba. To delamo za Ukrajino, to delamo zato, da bi ohranili evropske vrednote. Vendar pa to delamo tudi zato, da bi Rusiji in svetu pokazali, da ima kršenje mednarodno usklajenih pravil visoko ceno,” je poudarila predsednica Evropske komisije.

Ob teh naporih pa je po njenih besedah potrebno novo evropsko strateško razmišljanje, pri čemer je izpostavila tri njegova načela. Prvo vključuje nevtralizacijo ruskih zmogljivosti za izsiljevanje in okrepitev lastnih zmogljivosti za ukrepanje, kar je potrebno za ohranitev na pravilih temelječega reda skozi čas.

Drugo načelo vključuje podporo demokracijam, ki so najbolj izpostavljene tujim grožnjam, pri čemer je poleg Ukrajine izpostavila še Zahodni Balkan. V okviru tretjega načela pa je treba gledati še širše na globalne geopolitične premike ter uporabiti svojo gospodarsko moč, da bi ohranili na pravilih temelječ svetovni red, je povedala predsednica Evropske komisije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen