V reviji Lancet objavljena globalna študija: Tobak in alkohol glavna vzroka za nastanek raka po vsem svetu

0

Skoraj polovica rakavih obolenj po vsem svetu je posledica znanega dejavnika tveganja, predvsem tobaka ali alkohola, je pokazala obsežna globalna študija, ki je bila v petek objavljena v reviji Lancet. Študija kaže, da lahko spremembe vedenja pomagajo zmanjšati nevarnost bolezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Študija je bila izvedena v okviru obsežnega raziskovalnega programa, ki ga je financirala fundacija Billa Gatesa. Pokazala je, da je 44,4 odstotka smrti zaradi raka na svetu mogoče pripisati znanemu dejavniku tveganja. Več kot polovica smrti zaradi raka pri moških je posledica znanih dejavnikov tveganja, pri ženskah pa več kot tretjina.

Študija je analizirala vpliv 34 dejavnikov tveganja in potrdila že splošno znano dejstvo, da je tobak daleč največji dejavnik, ki prispeva k nastanku raka, saj je odgovoren za 33,9 odstotka primerov, sledi pa mu alkohol s 7,4 odstotka.

Ker so bili glavni dejavniki tveganja, ki so leta 2019 prispevali k svetovnemu bremenu raka, vedenjski, bi zmanjšanje izpostavljenosti tem spremenljivim dejavnikom tveganja zmanjšalo umrljivost zaradi raka po vsem svetu, ugotavlja študija.

“Kajenje ostaja vodilni dejavnik tveganja za nastanek raka po vsem svetu, k bremenu raka pa različno pomembno prispevajo tudi drugi dejavniki,” je dejal direktor Inštituta za merjenje in vrednotenje zdravja na Medicinski fakulteti Univerze v Washingtonu in eden od glavnih avtorjev študije Christopher Murray.

Dodal je, da breme raka ostaja pomemben javnozdravstveni izziv, ki se po vsem svetu povečuje.

Vendar pa približno polovice primerov raka ni mogoče pripisati znanemu dejavniku tveganja, kar pomeni, da morajo zgodnje diagnosticiranje in učinkovito zdravljenje spremljati prizadevanja za okrepitev preventive, še ugotavlja študija.

Študija o globalnem bremenu bolezni je obsežen regionalni in globalni raziskovalni program, v katerem sodeluje na tisoče raziskovalcev iz večine držav po vsem svetu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen