Upravljanje z obiskom soteske Vintgar letos še posebej zahtevno

0

Vrhunec letošnje poletne sezone je znova izpostavil izzive, povezane z obiskovanjem ene največjih slovenskih naravnih znamenitosti, soteske Vintgar. Zaradi rekonstrukcije ceste in posledičnih prometnih zapor ter zaradi obveznega spletnega nakupa vstopnic se je letošnje upravljanje z obiskom soteske izkazalo za še posebej zahtevno.

Kot je povedal strokovni vodja Turističnega društva Gorje Tomaž Bregant, jih negativno preseneča ravnanje obiskovalcev, ki ne pridobijo niti osnovnih informacij o obisku soteske. Tako denimo mlade družine v sotesko, iz katere je zaradi enosmernega ogleda potrebno opraviti tudi daljšo pot nazaj, sredi največje vročine prihajajo z zelo malimi otroki. Velikokrat niti nimajo vstopnic in so tako primorani dlje časa čakati za vstop.

“O vsem bi se lahko predhodno pozanimali na naši spletni strani,” je izpostavil Bregant. Na spletni strani tako denimo piše, da je za vstop od 9.30 do 13. ure, ko je obiska največ, mogoč le z nakupom vstopnice preko spleta, saj si na ta način obiskovalci rezervirajo datum in uro ogleda. Za sotesko, ki leži znotraj Triglavskega narodnega parka, je bila namreč okvirno opredeljena nosilnost prostora.

“Od odgovornih ljudi, ki se predhodno seznanijo z možnostmi obiska, nemalokrat prejmemo pohvale, da je obisk dobro organiziran,” je povedal Bregant. Drugače pa je s tistimi, ki v sotesko pridejo nepripravljeni. Slišijo namreč, da je to naravno znamenitost vredno obiskati, a šele na licu mesta izvedo, da v določenih urah brez spletnega nakupa vstopnice v sotesko ne morejo.

Veliko je negodovanja zlasti pri gostih, ki prihajajo iz držav Beneluksa. Izkazalo se je namreč, da imajo zaradi pogojev svojih bank velike težave s spletnim nakupom vstopnic. Veliko pa je obiskovalcev iz vse Evrope, ki so začudeni, da bi morali vstopnico kupiti vnaprej.

“Spletna rezervacija in nakup nista mišljena tako, kot se nemalokrat uveljavlja sedaj, torej da obiskovalci šele ob prihodu na samo destinacijo kupijo spletno vstopnico. Mišljeno je kot orodje, s katerim bi uravnavali trenutno število obiskovalcev. Smo namreč v narodnem parku in skušamo se držati postavljenih omejitev,” je poudaril Bregant.

Tako sedaj nastaja gneča na sami vstopni točki. Zaradi tega prihaja še do drugih težav, ljudje se namreč med čakanjem množično hladijo v reki Radovni, ki sicer ni namenjena kopanju, in na druge načine posegajo v obvodni prostor, je opozoril Bregant.

Računa, da bo prihodnje leto situacija že boljša, saj se informacije o tem, da brez spletnega nakupa vstopnic ne gre, počasi, a vztrajno širijo med ljudmi. “Letošnja sezona pa je po epidemiji znova velika preizkušnja v dolgi dobi, odkar Turistično društvo Gorje upravlja z obiskom soteske,” je dejal Bregant.

Težave povzroča tudi omejen dostop do soteske zaradi cestnih zapor. Celo leto namreč poteka rekonstrukcija odseka glavne ceste od Bleda preko Gorij proti Jesenicam, urejajo pa se tudi nekatere občinske ceste. “Z velikim angažmajem smo dosegli, da smo promet zaustavili že na osnovnih vpadnicah in je parkirišče pred vstopno točko prazno,” je povedal Bregant, ki kot edino pravo dolgoročno rešitev za prometni kaos sicer vidi v ureditvi zunanje centralne parkirne površine, medtem ko bi ob sami vstopni točki uredili park.

Letos so parkirišče uredili kar na najetem travniku pri Podhomu. “Gre za zasilno rešitev, ki ni nikomur všeč, ne nam in ne inšpekcijam, vendar pa gre dejansko za višjo silo. Prihodnje leto se bo travnik zagotovo znova vzpostavil v naravno stanje,” je napovedal Bregant in dodal, da druge rešitve niso videli.

Z Lipom Bled, s katerim so v preteklosti že sodelovali, se letos niso uspeli dogovoriti glede cene parkiranja, da bi obiskovalci lahko uporabljali njihovo parkirišče. Zaradi neprevoznosti ceste pa s tega parkirišča, kot je pojasnil Bregant, niti ne bi mogli zagotoviti transferja za obiskovalce, medtem ko so s parkiriščem v bližini Podhoma pot do vstopne točke vsaj prepolovili.

“Naša želja je bila, da kljub gradnji prometnic, za katere vemo, da so nujne, četudi morda niso smiselno umeščene v poletni čas, ljudem omogočimo ogled soteske,” je povedal Bregant. Zagotovil je, da se že več let trudijo, da bi našli možnost za centralno parkirišče, kakršno je že na Blejski Dobravi, tudi na gorjanski strani, pri čemer bi društvo potrebovalo pomoč gorjanske oziroma blejske občine pri umeščanju parkirišča v prostor.

Gorjanski župan Peter Torkar je prepričan, da bi upoštevaje nosilno kapaciteto Vintgarja vsi obiskovalci že lahko parkirali na Blejski Dobravi ali pri Lipu Bled, če bi turistično društvo s podjetjem sklenilo dogovor.

Občina je turistično društvo pozvala tudi k temu, naj se bolj angažira s spletno prodajo vstopnic, v preteklosti pa tudi k uvedbi enosmernega ogleda soteske, ki se je uresničil še z epidemijo, je spomnil Torkar. “Nekaj ukrepov za usmerjanje obiska se je tako že zgodilo in lahko rečem, da obiskovalci Vintgarja, če so pravilno usmerjeni, nimajo nobenih težav,” je izpostavil župan.

Glede oteženega dostopa do soteske je poudaril, da se je že vnaprej vedelo, da bo cesta letos zaprta, saj gre za obsežna dela, ki vključujejo tudi gradnjo kanalizacije in vodovoda ter bodo trajala celo leto. Zato so pripravili tudi elaborat obvozov. Opažajo pa, da včasih tujci ne upoštevajo prometnih omejitev, nekateri celo premikajo zapore in se vozijo kar po gradbišču.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen