Skupina G7 obsodila nadzor Rusije nad jedrsko elektrarno v Zaporožju

0

(10. avgust 2022) Skupina sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) je danes obsodila rusko zasedbo jedrske elektrarne Zaporožje v istoimenski ukrajinski regiji in Moskvo pozvala, naj Kijevu nemudoma vrne nadzor nad elektrarno. Rusija je sicer za četrtek zahtevala sestanek Varnostnega sveta ZN, na katerem naj bi razpravljali o nedavnem obstreljevanju nuklearke.

“Ukrajinsko osebje, ki upravlja jedrsko elektrarno v Zaporožju, mora imeti možnost opravljati svoje naloge brez groženj ali pritiskov,” so v skupni izjavi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali zunanji ministri skupine G7. Po njihovi oceni namreč nadaljnji ruski nadzor nad nuklearko ogroža regijo.

Skupina G7 je svojo zahtevo naslovila tudi na vse druge jedrske objekte znotraj mednarodno priznanih meja Ukrajine, da se tako zagotovi njihovo varno in zanesljivo delovanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po mnenju skupine je prav tako pomembno, da se v jedrsko elektrarno Zaporožje pošljejo strokovnjaki Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki morajo imeti možnost neposrednega in prostega stika z ukrajinskim osebjem, odgovornim za delovanje tamkajšnjih objektov.

Ruske sile, ki zasedajo elektrarno, so danes sporočile, da želijo nuklearko povezati z električnim omrežjem na leta 2014 anektiranem Krimu, kar pa bi bilo po mnenju vodje ukrajinske jedrske agencije Energoatom Petrota Kotina nevarno početje. Po nedavnem obstreljevanju elektrarne, za katerega sprti strani obtožujeta druga drugo, so ruske sile v torek nanjo pričele nameščati tudi sistem zračne obrambe.

Isti dan je Rusija na ZN naslovila zahtevo, da se v četrtek v New Yorku sestane Varnostni svet ZN. Na njem naj bi generalni direktor IEAE Rafael Grossi 15-članskemu svetu poročal o razmerah v nuklearki. Iz Moskve so ob tem sporočili, da so pripravljeni podpreti obisk opazovalcev IAEA v elektrarni.

Lokalne oblasti v regiji Zaporožje so danes zagotovile, da imajo v primeru jedrske nesreče v Zaporožju pripravljene načrte za evakuacijo prebivalstva, ki se redno prilagajajo vsakokratnim razmeram.

Večino regije Zaporožje so kmalu po začetku invazije zasedle ruske sile, ki pa ne obvladujejo istoimenske regionalne prestolnice. Kljub temu so se oblasti odločile, da bodo v prihodnje tam izvedli referendum o priključitvi regije Rusiji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen