Newyorške borze po objavi podatkov o nekoliko nižji inflaciji poskočile

0

Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje so ob začetku današnjega trgovanja poskočili. Za dobro voljo med vlagatelji so poskrbeli podatki o letni inflaciji v ZDA, ki so pokazali, da je ta julija nekoliko popustila in se ustavila pri 8,5 odstotka, kar je nižje od napovedi analitikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razširjeni indeks S&P 500 je doslej pridobil 1,56 odstotka, industrijski indeks Dow Jones 1,55 odstotka in tehnološki indeks Nasdaq 1,93 odstotka.

Junija se je inflacija ustavila pri 9,1 odstotka in je bila najvišja po novembru 1981. Analitiki so ocenjevali, da se bodo cene življenjskih potrebščin v juliju dvignile za 8,7 odstotka.

Na upočasnitev rasti cen so najbolj vplivale cene energentov, predvsem bencina, ki se je po junijskih 59,9 odstotka prejšnji mesec podražil za 44 odstotkov. Cene kurilnega olja so bile 75,6 odstotka višje, potem ko so mesec prej poskočile za 98,5 odstotka. Zemeljski plin je bil dražji za 30,5 odstotka, potem ko je bil junija medletno dražji za 38,4 odstotka.

Podatki o inflaciji so med vlagatelji okrepili upanje, da bo ameriška centralna banka Federal Reserve ublažila svojo agresivno politiko zviševanja obrestnih mer, poroča AFP.

V zelenem so tudi osrednje evropske borze. Frankfurtski indeks DAX je šel doslej navzgor za 0,97 odstotka, pariški indeks CAC 40 za 0,52 odstotka, londonski indeks FTSE 100 pa za 0,13 odstotka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen