Največji letošnji požar v Kaliforniji povsem izven nadzora gasilcev, ognjeni zublji že terjali dve življenji

0

Na skrajnem severu Kalifornije divja silovit požar, ki je povsem izven nadzora gasilcev, so sporočile reševalne službe. Gre za največji letošnji požar v tej ameriški zvezni državi, kjer beležijo že več sušnih let. Ob močnem vetru in napovedanih nevihtah z udari strel odgovorni svarijo pred novimi požari, poročajo tuje tiskovne agencije.

Požar je že terjal dve življenji. Gasilci so namreč v nedeljo na dovozu pred neko hišo našli avtomobil, ki je zgorel, v njem pa sta bili dve trupli. Par naj bi skušal zbežati pred ognjenimi zublji, a so bili ti prehitri, so pojasnili pristojni.

Več kot 2000 prebivalcem so oblasti zaradi požara, ki je izbruhnil v petek, odredile evakuacijo, še 200 pa so jih opozorili na to možnost. Večina prizadetih je iz okrožja Siskiyou, ki meji na zvezno državo Oregon. Več sto poslopij je uničenih, med njimi stanovanjske hiše in trgovina.

Do danes zjutraj po lokalnem času je skupno zgorelo 22.500 hektarjev površin. V nedeljo se je z ognjenimi zublji borilo skoraj 650 gasilcev, danes jih je že več kot 850, a njihovo delo otežujejo visoke temperature, neurja z močnimi vetrovi ter po več sušnih letih povsem izsušena tla.

Kalifornijski guverner Gavin Newsom je že v soboto na območju razglasil izredne razmere, rekoč da je ogenj “uničil domove” in “ogrozil kritično infrastrukturo”.

A gre samo za enega v nizu požarov, ki te dni gorijo v Kaliforniji. Gasilci se še vedno bojujejo z ognjem v bližini Nacionalnega parka Yosemite v osrednji Kaliforniji, kjer se je bilo minuli teden prisiljeno evakuirati 6000 ljudi, 41 poslopij pa je bilo v požaru uničenih. Ta požar je sicer trenutno pod nadzorom.

Kalifornija se v minulih letih sooča s hudimi sušnimi razmerami, pred tamkajšnjimi gasilci pa je predvidoma še nekaj mesecev bojevanja z ognjenimi zublji.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen