Kijev odredil evakuacijo civilistov iz regije Doneck; kdor hoče ostati mora podpisati posebno izjavo

0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponoči v video nagovoru pozval vse civiliste, naj zapustijo vzhodno regijo Doneck, saj jim v nasprotnem primeru grozi smrt. Uradni Kijev je pred tem v soboto zvečer objavil odlok o obvezni evakuaciji iz Donecka, ki je tarča silovitih napadov ruskih sil, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zelenski je sodržavljane ponoči posvaril, da se spopadi v regiji Doneck stopnjujejo in se bodo še zaostrovali. “Več ljudi kot bo zdaj zapustilo regijo Doneck, manj jih bo imela ruska vojska čas ubiti,” je opozoril.

Kot je še dejal, je vlada odredila obvezno evakuacijo iz Donecka. “Odidite, pomagali vam bomo. V tej fazi vojne je teror glavno orožje Rusije,” je poudaril in zatrdil, da bodo naredili vse, da rešijo čim več življenj.

Rusija je sicer že okupirala večji del Donecka, a na območjih, ki ostajajo pod nadzorom ukrajinskih sil, naj bi po ocenah Kijeva še vedno živelo dobrih 200.000 civilistov. Med njimi naj bi bilo okoli 50.000 otrok.

Odlok ukrajinske vlade o obvezni evakuaciji, objavljen v soboto zvečer, opozarja, da je evakuacija ljudi, še posebej otrok, pred zimo nujna. “Treba jih je evakuirati, ne morete jih izpostaviti smrtni nevarnosti pozimi brez gretja, luči, brez možnosti, da bi se ogreli,” je zapisalo ukrajinsko ministrstvo za reintegracijo začasno okupiranih ozemelj.

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, ki vodi štab za evakuacijo, je medtem v soboto izjavila, da morajo ljudje, ki želijo ostati v Donecku, podpisati posebno izjavo, da se zavedajo življenjske nevarnosti, ki ji bodo s tem izpostavljeni.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen