Na Kitajskem letos pričakujejo rekordno prodajo električnih avtomobilov

0

Na Kitajskem je bilo julija prodanih 1,84 milijona osebnih vozil, kar je za petino več kot julija lani, kažejo podatki kitajskega združenja proizvajalcev osebnih avtomobilov CPCA. Od tega je bilo okoli 486.000 vozil električnih, pri združenju pa ocenjujejo, da bo letos na Kitajskem prodanih rekordnih šest milijonov električnih vozil.

Največji avtomobilski trg na svetu je julija zabeležil drugi zaporedni mesec rasti in si tako še nekoliko opomogel od motenj, ki jih je povzročila pandemija covida-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa. K okrevanju trga je deloma prispevala ravno prodaja električnih avtomobilov.

CPCA je na podlagi najnovejših podatkov nekoliko dvignil svojo oceno glede letošnje prodaje električnih vozil. Prvotno so v združenju pričakovali okoli 5,5 milijona prodanih vozil, to oceno pa so zdaj dvignili na šest milijonov. V primeru, da se napoved uresniči, bi bilo letos na Kitajskem tako prodanih dvakrat toliko električnih vozil kot lani. V združenju ob tem poudarjajo, da gre za konservativno oceno.

Kitajska avtomobilska industrija se trenutno sooča s številnimi izzivi. Poleg pomanjkanja čipov jim preglavice povzročajo tudi strogi protikoronski ukrepi kitajskih oblasti. Peking je kljub temu pristopil panogi na pomoč, v obliki spodbud za nakup vozil z nizkimi emisijami, še navaja dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen