FBI preiskal Trumpovo posestvo Mar-a-Lago na Floridi. Trump jasen: Gre za zlorabo tožilskih pooblastil in za napad radikalnih levičarjev!

0

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je v ponedeljek popoldne po krajevnem času iz New Yorka sporočil, da so agenti FBI izvedli racijo na njegovem floridskem posestvu Mar-a-Lago, kjer prebiva, odkar je moral zaradi poraza na volitvah januarja 2020 zapustiti Belo hišo.

FBI sicer preiskave uradno ni potrdil, vendar pa je bila to za številne ameriške medije v ponedeljek novica dneva, ki je bila hkrati pričakovana in presenetljiva.

Pričakovana je zato, ker se že dlje časa ugiba, da pravosodno ministrstvo ZDA Trumpa preiskuje tudi zaradi napada njegovih privržencev na zvezni kongres 6. januarja lani in zaradi poskusov spreminjanja izida predsedniških volitev.

Presenetljiva pa zato, ker se to doslej nekdanjemu predsedniku ZDA še ni zgodilo in ameriški analitiki so bili v dvomih, ali si bo pravosodno ministrstvo drznilo ustvariti takšen presedan – predvsem zaradi tega, ker bi lahko prihodnje republikanske vlade podobno postopale z nekdanjimi demokratskimi predsedniki.

“To so temačni časi za našo državo. Moj čudoviti dom v Palm Beachu na Floridi oblega in okupira velika skupina agentov FBI. Gre za zlorabo tožilskih pooblastil in pravosodnega sistema, za napad radikalno levih demokratov, ki si obupno prizadevajo, da ne bi kandidiral za predsednika leta 2024,” je zapisal Trump.

Nekateri mediji v ZDA sicer poročajo, da je preiskava posledica tega, da naj bi Trump iz Bele hiše odnesel s seboj zaupne dokumente. Nacionalni arhivi so februarja sporočili, da so na njegovem posestvu odkrili 15 škatel z dokumenti iz Bele hiše.

Washington Post je poročal, da je šlo za številne zaupne dokumente, ki jih je odnesel s seboj po porazu na volitvah. Sicer ni jasno, ali se je nekdanji predsednik sploh zavedal, da je odnesel stvari, ki jih ne bi smel. Nacionalni arhivi so takrat zaprosili pravosodno ministrstvo, naj sproži preiskavo.

Pravosodni minister Merrick Garland medtem še ni pojasnil, ali Trumpa preiskujejo v zvezi s 6. januarjem, vendar pa ga zaradi poskusa spreminjanja izida predsedniških volitev zagotovo preiskujejo v zvezni državi Georgii. Tam je od republikanskih državnih uradnikov zahteval, naj mu najdejo manjkajoče glasove za zmago.

V New Yorku prav tako potekata dve preiskavi Trumpovih poslovnih praks. Civilno preiskavo vodi pravosodno ministrstvo ZDA, kazensko pa tožilstvo na Manhattnu.

Trump od januarja lani namiguje, da se bo ponovno potegoval za položaj predsednika ZDA, vendar pa kandidature doslej uradno ni razglasil. Nekateri analitiki menijo, da bo to storil v primeru, da bo to edini način, da se izogne kazenskim preiskavam.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen