Janez Janša ima tudi glede sodbe višjega sodišča prav: Kadija toži, kadija sodi. Slovenska karikatura sodstva si nabira sramoto na sramoto!

8

Prvak SDS Janez Janša je po odločitvi višjega sodišča o nedopustnosti njegovih izjav o ukradeni vili SD znova kritičen do sodstva. Na Twitterju je sodstvo označil za karikaturo, ki “si nabira sramoto na sramoto”.

“Po skupnem pikniku stranke SD so sodnice odšle domov in spisale neodvisno sodbo,” je Janša zapisal na Twitterju. Dodal je še, da “kadija toži, kadija sodi” in da si “slovenska karikatura sodstva nabira sramoto na sramoto”. Po njegovih besedah gre kar za “sodišče socialnih demokratov”. “Ne samo, da se udeležujejo istih strankarskih dogodkov, v Velenju domujejo celo na istem naslovu. Usklajevanje ‘neodvisnih sodb’ lahko poteka tako v prostem kot v delovnem času,” je še zapisal a Twitterju.

SD je v začetku julija na Okrajnem sodišču v Velenju namreč vložila tožbo proti Janši zaradi njegovih javnih izjav, povezanih z lastništvom vile na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima SD svoj sedež.

Okrajno sodišče v Velenju je konec oktobra lani izdalo zamudno sodbo in med drugim odločilo, da mora Janša na Twitterju objaviti naslednje opravičilo: “Tožena stranka, Ivan (Janez) Janša, se opravičujem tožeči stranki, stranki SD, za moje neresnične zapise na družbenem omrežju Twitter o tem, da SD posluje iz ukradene židovske vile na Levstikovi 15 v Ljubljani. Ta vila ni bila ukradena in je SD lastništvo na njej pridobila na zakonit način,” so tedaj v sporočilu za javnost navedli v stranki SD. Janši so naložili tudi plačilo 10.000 evrov odškodnine in plačilo stroškov sodnega postopka.

Sodišče izdalo zamudno sodbo, ker Janša ni prevzel pošiljke sodišča in posledično v 30-dnevnem roku ni odgovoril na tožbo, pri tem pa je sodišče ugotovilo, da so izpolnjeni tudi drugi pogoji za izdajo zamudne sodbe. Sodišče je tožbenemu zahtevku ugodilo v celoti.

Janša se je na sodbo pritožil, a je višje sodišče v Celju pritožbo zavrnilo in v celoti pritrdilo prvostopenjskemu sodišču. Sodba je s tem postala pravnomočna.

Socialni demokrati bodo Janeza Janšo tudi pisno pozivali k njeni izpolnitvi. Če Janša sodbe ne bo izvršil, lahko sledi sodna izvršba, je na popoldanski izjavi za medije povedala sekretarka poslanske skupine SD Eva Žunkovič. O tem, da Janša na tožbo ni odgovoril, ker je ni prevzel, pa je dejala, da se jim glede na prejšnjo prakso Janše v drugih postopkih “dozdeva, da gre za izigravanje sodnih postopkov in pravne države z njegove strani”.

Janša je sicer že ob prvostopenjski sodbi razburil zlasti sodno javnost, saj je v odzivu nanjo navedel, da “gre za prakso sodišča v Velenju, ki je napakirano s klientelistično paleto članov ali simpatizerjev Socialnih demokratov in ki izreka sodbe brez obravnav in brez možnosti obrambe”. Na te besede se je odzvalo več sodnih institucij oziroma organizacij, tudi Vrhovno sodišče, Sodni svet in Sodniško društvo. Slednje je med drugim izpostavilo, da je izjava tedanjega premierja Janše “nedopustno omalovažujoča do sodnikov omenjenega sodišča oz. do sodišča kot temeljne institucije pravne države”.

Št. komentarjev: 8
 1. Pubec pravi

  On ima vendar vedno prav( za vas)

 2. ćiro pravi

  Logar je pravkar izgubil predsedniške volitve.

 3. Johan pravi

  Zakaj sramota sodstva? Ker so si končno drznili obsoditi njega, nedotakljivega, nezmotljivega, nikoli nič krivega?

 4. Gasilec pravi

  Sramota za koga? Samo vprašam

 5. ufff pravi

  uff… naš komunistićni morilec in udbomafijski smrdeči pra sec kućanko pa še vedno na prostosti…kako čudno mar ne?..ajd

 6. ufff pravi

  zmagal bo itak vedno tak ali drugačen kućanov udbomafijski zvesti smrdeči pra sec ali svi nja…ajd….res ne razumem zakaj še vedno drugače misleči sodelujejo v tej farsi…..
  naj javijo v EUropo, da ker v slovenistanu ni pluralnih medijev in neodvisnega sodstva, drugače misleči ne morejo pošteno in svobodno sodelovati…ajd…..

  1. Re gornjemu pravi

   Do sedaj je itak zmagoval vedno on. Da se ni morda razvadil ? Za vsako r..t raste šiba , tudi za njegovo.

 7. Gasilec pravi

  Po teh njegovih izrazih ” kadija tuži, kadija sudi” se pokaže od kod izvira.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen